Koulusiunaus

Koulusiunaus

Ensimmäinen koulupäivä on merkittävä päivä ihmisen elämässä. Silloin alkaa vuosien opintie, jonka aikana lapsi kasvaa nuoreksi. Hän kypsyy, kehittyy ja saa runsaasti uutta osaamista.

On etuoikeus päästä kouluun. Kaikilla maailman lapsilla tätä oikeutta ei ole. Meillä Suomessa on sitä paitsi voitu olla tyytyväisiä ainakin joidenkin mittausten mukaan laadukkaiksi tunnustetuista oppimistuloksista.

Pitkin kesää on kaupungilla voinut nähdä tulevia koululaisia vanhempiensa kanssa ottamassa selvää, millainen on uusi koulutie ja miten sitä kuljetaan. Mitä reittiä kävellään, mistä katu ylitetään. Tulethan sitten suoraa tietä! Näitä on harjoiteltu yhdessä, sekä uusi reppu selässä että ilman.

Niin pieniltä he näyttävät, nuo uudet ekaluokkalaiset. Liian pieniltä lähtemään yksin liikenteeseen. Onneksi moni saa ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina matkalle saattoapua ja pääsee vielä iltapäiväkerhoon vanhempien töistä paluuta odottamaan.

Mutta monen äidin ja isän sydän vapisee, kun oma lapsi, vasta äsken pallerosorminen leikki-ikäinen, ottaa ensimmäiset askelet kohti itsenäistä elämää. Vielä vuosia hän toki tarvitsee vanhempien tukea ja apua, vielä kauan pipiin puhaltajaa.

Helsingin seurakunnilla on perinteenä tarjota koulunsa aloittaville tilaisuus tulla kirkkoon saamaan siunaus koulutielle. Kristillisen käsityksen mukaan siunaus on Jumalan läsnäoloa ja huolenpitoa tässä maailmassa.

Koulusiunausperinne jatkuu ensi maanantaina jokaisessa seurakunnassa. Vanhemmat, isovanhemmat, sisarukset ja kummit ovat tervetulleita pienen koululaisen mukaan kirkkoon. Läsnä on myös oman seurakunnan lapsi- ja varhaisnuorisotyöntekijöitä. Itse siunaushetkessä pappi laskee alttarin ääressä kätensä lapsen pään päälle ja lausuu siunaussanat. Monessa paikassa myös vanhemmat ja kummit voivat tulla mukaan siunaamaan.

Muistoksi koulusiunauksesta ekaluokkalaiset saavat enkeliheijastimen. Heijastin kertoo enkeleistä, jotka psalmitekstin mukaan ovat saaneet käskyn varjella Korkeimman suojassa olevaa, missä ikinä hän kulkee. Et ole yksin, heijastin viestii. Koulusiunauksessa mukana olleet vanhemmat kertovat usein, että siunaus lapselle saa heidän mielensä turvallisemmaksi. Siunausta ja varjelusta täällä tarvitaan.

Pälvi Ahoinpelto, toimituspäällikkö
palvi.ahoinpelto@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: