null Koulut ilahtuivat raamattulahjoituksista

Tapiolan seurakunnan kappalainen Pekka Kiviranta (vasemmalla) ja nuorisotyönohjaaja Tuomas Merilahti luovuttivat Jousenkaaren koulun rehtorille Päivi Harjulalle kaksikymmentäviisi Raamattua. Kuva: Jukka Granström

Tapiolan seurakunnan kappalainen Pekka Kiviranta (vasemmalla) ja nuorisotyönohjaaja Tuomas Merilahti luovuttivat Jousenkaaren koulun rehtorille Päivi Harjulalle kaksikymmentäviisi Raamattua. Kuva: Jukka Granström

Koulut ilahtuivat raamattulahjoituksista

Espoon seurakunnat jakavat peruskouluihin ja lukioihin uudet Raamatut. Raamatut ovat olleet monilla kouluilla huonokuntoisia tai niitä on ollut liian vähän. Olarin seurakunnassa ja Esbo svenska församlingissa jakaminen aloitettiin keväällä, muissa seurakunnissa jako ajoitettiin syksyyn.

Viime viikolla uudet Raamatut sai esimerkiksi Jousenkaaren alakoulu. Tapiolan seurakunnan kappalainen Pekka Kiviranta toi päivänavaukseen 25 Raamattua.

Kiviranta pyysi lapsia miettimään, miksi he olivat pitäneet jostakin kirjasta. Oppilaat kertoivat tykänneensä erityisesti huumoria tai jännitystä sisältävistä teoksista.

Kiviranta esitteli lapsille Raamattua ja kertoi, että sitä voi oikeastaan pitää pienenä kirjastona.

”Raamatun 66 kirjaa sisältävät niin seikkailuja, rakkautta kuin huumoriakin.”

Raamatut vietiin säilytettäväksi Jousenkaaren koulun kirjastoon, josta niitä haetaan luokkiin tarvittaessa. Opettaja Annina Anttila kertoo, että neljäs luokka tarvitsee Raamattuja jo lähiviikkoina. Luokka-asteen uskonnon opetussuunnitelmiin kuuluu näet opetella etsimään tietoja Raamatusta.

”On tärkeää, että jokaisen oppilaan pulpetille riittää Raamattu. Jos kirjaa tutkitaan ryhmätyönä, siihen ei synny henkilökohtaista otetta”, lahjoituksesta kiittelevä Anttila sanoo.

Neljäsluokkalainen Paavo Katajavuori muistaa, että aiemmin Raamatusta on tunneilla etsitty ainakin kymmentä käskyä.

”Joskus kotonakin olen katsonut Raamattua uskonnon läksyjä tehdessä”, poika kertoo.

Luokkakaveri Anna Siegfriedin mielestä mielenkiintoisinta Raamatussa ovat seikkailukertomukset. Hän toivoo, että uskontotunneilla opiskellaan jatkossakin Raamatun historiaa.

Kasvatustyön pastori Antti Siukonen tietää, että joillakin kouluilla ei ole uusittu Raamattuja jopa vuosikymmeniin. Hänen mukaansa on poikkeuksellista, että seurakunnat osallistuvat opetusvälineiden ostoon.

Reilut 40 000 euroa maksaneeseen hankkeeseen päädyttiin Raamatun juhlavuoden kunniaksi. Nyt kouluille on myös voitu toimittaa versiot, jotka sisältävät uudelleen suomennetut Vanhan testamentin apokryfikirjat.

Apokryfikirjat eivät kuulu Raamatun varsinaiseen kirjakokoelmaan, mutta ne painettiin suomalaisten Raamattujen yhteyteen vielä 1800-luvulla.

”Apokryfikirjat sisältävät paljon kulttuurihistoriallisesta hyödyllistä tietoa”, Siukonen perustelee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.