Köyhyys on tyhjä jääkaappi
Lapset kertovat valokuvilla, mitä köyhyys on.
Tikkurilan Vernissassa on avautunut lasten oma valokuvanäyttely. Yksinhuoltajaperheiden lapset kertovat kuvin ja sanoin, millaista Suomessa on elää yhden vanhemman perheessä ja mitä tiukka talous tuo mukanaan.
Näyttelyn on järjestänyt Hakunilassa kokoontuva Lapsilisä-projektin ryhmä, jossa pienituloiset yksinhuoltajavanhemmat lapsineen voivat tavata toisia samassa tilanteessa olevia ja yhdessä vaikuttaa omiin asioihinsa. Ryhmä on osa Pienperheyhdistyksen toimintaa.
Ryhmän jäsen Minna Mäläskä ja Pienperheyhdistyksen Lapsilisä-projektin työntekijä Kaisli Syrjänen kertovat karuja tosiasioita yhden vanhemman perheiden oloista Etelä-Suomessa. Yksinhuoltajaperheistä 23 prosenttia saa toimeentulotukea, kun kahden vanhemman perheistä toimeentulotukea saa 4 prosenttia. Kaikista köyhistä perheistä 33 prosenttia on yksinhuoltajaperheitä.
Kulttuurikeskus Vernissan näyttelyn tummanpuhuvat ja arkiset kuvat ovat 7–3-vuotiaiden lasten ottamia. Lapset ovat myös kertoneet kokemuksistaan yksinhuoltajaperheiden köyhyydestä.
Lasten mukaan köyhyys on sitä, ettei ole muuta ruokaa kuin puuroa tai leipää. Se on sitä, ettei saa merkkivaatteita ja että kaverit kiusaavat sen vuoksi. Se on epävarmuutta ja huolta vanhemman jaksamisesta ja terveydestä. Se on sitä, ettei saa kunnon syntymäpäivälahjoja. Se on aikuisten tehtävistä huolehtimista, koska aikuisten voimat eivät riitä.
Mitä köyhyydelle sitten voi tehdä? Pienperheyhdistyksen jäsenet sanovat, että tärkeintä on ryhtyä toimimaan. Ryhmissä saa vertaistukea ja vahvistusta. Erilaisia tempauksia järjestämällä, ihmisiä valistamalla ja omia kokemuksia jakamalla asioille tulee näkyvyyttä ja nimi. On tärkeää koota voimavarat ja astua barrikadeille.
Pienperheyhdistys on vuonna 1968 perustettu yksinhuoltajaperheiden yhdistys, jolla on muun muassa mieskaverikoulutusta ja kummimummiryhmiä.
Yksinhuoltajaperheiden elämänlaadun parantamisessa on kysymys paljosta muustakin kuin rahasta, mutta raha on usein arjen kamppailuissa keskipisteenä. Herää kysymys, onko meidän yhteiskunnassamme yksinhuoltajaperheen euro kaksikymmentä prosenttia pienempi kuin muiden, aivan kuten naisten euron sanotaan olevan parikymmentä prosenttia pienempi verrattuna miehiin.
Lapsen silmin -valokuvanäyttelyt 17.4. asti kulttuurikeskus Vernissassa ja 29.3.–9.4. Hakunilan kirkolla
Jaa tämä artikkeli: