Kristillinen toipuminen?

Kristillinen toipuminen?

Kirkkoon kuuluva Kansan Raamattuseura mainostaa erästä toimintaansa kristillisellä toipumisella (Krito, kristillinen toipuminen). Tämä herättää kysymyksiä. Onko olemassa myös ateistista toipumista, islamilaista toipumista tai buddhalaista toipumista?

Mikä tekee toipumisesta kristillistä? Eikö kaikki toipuminen ja parantuminen ole kristillistä? Eikö uskovalla olekaan perimmäisenä avun lähteenä Jumala myös ”maallisessa” ammattitaitoisessa psykoterapiassa niin kuin olen uskonut?

KRS:n teologit ovat ideoineet Krito-ryhmänsä amerikkalaisen fundamentalistisen esikuvansa mukaisesti. Olen ymmärtänyt, että niissä ihmisen psyykkiset ongelmat nähdään usein pelkästään hengellisinä.

Tällöin ratkaisutkin haetaan liikkeen teologien mielivaltaisista Jumalan tahdon tulkinnoista ja ”diagnoosit” Raamatun ikivanhoista teksteistä, joissa eräät sairaudet nähtiin riivaajien aiheuttamiksi. Siihen kai myös KRS:n Hoitava rukous -kurssimateriaalikin viittaa? Tämä on vastuutonta puuhastelua.

Raamatun ajan maailmankuva riivaajista sairauksien aiheuttajina ja ajatukset uskonratkaisun parantavasta luonteesta ovat auttamattomasti vanhentuneita ja mielikuvituksen tuotetta. Varoittavia esimerkkejä hengellisestä puoskaroinnista löytyy liian paljon. Ei tarvitse kuin ajatella kyseisen evankelioimisliikkeen homovastaisia asenteita. Kuinka paljon niillä onkaan aiheutettu aivan turhaa kärsimystä ja tuskaa aivan syyttömille ihmisille ja rikottu ihmisen psyyke vakavalla tavalla.

Timo Teinikivi

Jaa tämä artikkeli: