Kristillisestä oikeistosta

Kristillisestä oikeistosta

Evankeliumeista ja paljolti Paavalin kirjeistä on luettavissa vahva sosiaalieettinen lataus. Siten kiinnostaa tietää, miten oikeistolaiset, jotka pitävät yksilöllistä selviytymistä ja varallisuuden kasvattamista ihanteenaan, tulkitsevat esimerkiksi Jeesuksen vertauksen kamelista ja neulansilmästä tai kehotuksen antaa pois toinen ihokas. Entä kertomus lesken rovosta tai ylistys taivaan lintujen tavasta elää?

Käsittääkseni oikeistolainen reaalipolitiikka korostaa ulkoisesti vahvojen ihmisten, kuten syntyessään oikeaan paikkaan osuneiden, oikeuksia surkeiden ja elämänsä töpänneiden tarpeista piittaamatta ja jopa heidän kustannuksellaan. Kristillistä lienee se, että jokaisella on vastuunsa. Mutta kovassa oikeistolaisuudessa ei näyttäydy juurikaan armon siementä, vaan maanpäällinen tuomio on elämänmittainen, toisin kuin Jeesuksen tai Paavalin opetuksissa.

Nykyisen kristillisen päätulkinnan mukaan ihminen pelastunee vain uskosta Kristukseen. Mutta eikö Jeesus puhu evankeliumeissa omiensa tunnistamisesta sen mukaan, miten he tunnustavat hänet? Yksi keskeinen tapa tunnustaa ja kohdata Kristus lienee hänen näkemisensä kaikkein kurjimmissa ja se, että kohtelee heitä inhimillisesti. Tämä on ideana monissa uskonnoissa.

Lea

Jaa tämä artikkeli: