null Kristillisyys löysi paikkansa televisiossa

TunneMies-ohjelman ensimmäisessä jaksossa juontaja Kimmo Saareksen (oik.) kanssa keskustelee entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä, nykyinen päihdetyöntekijä Jukka Järvinen. Puheenaiheena on väkivalta. Kuva: Jukka Granström

TunneMies-ohjelman ensimmäisessä jaksossa juontaja Kimmo Saareksen (oik.) kanssa keskustelee entinen raskaan sarjan nyrkkeilijä, nykyinen päihdetyöntekijä Jukka Järvinen. Puheenaiheena on väkivalta. Kuva: Jukka Granström

Kristillisyys löysi paikkansa televisiossa

Kirkko rahoittaa tuotantoyhtiöitä, herätyskristillisillä on oma tv-kanava.

Yhä useampi televisio-ohjelma käsittelee uskoa, arvoja tai elämänkatsomuksellisia kysymyksiä. Perinteisten hartausohjelmien rinnalle televisioon on noussut uusia tapoja käsitellä myös kristillisyyttä.

– Uskonnollisia ohjelmia on nyt yllättävänkin näkyvillä ohjelmapaikoilla. Suomeen on viime vuosina syntynyt aiempaa järjestelmällisempää kristillistä tv-tuotantoa, sanoo uskonnon mediavälitteisyyttä tutkinut filosofian tohtori Taisto Lehikoinen.

Kristillisiä tv-ohjelmia tuotetaan Suomessa kahdella tavalla.

Herätyskristillisillä piireillä on oma yhteiskristillinen kaapelikanavansa, Taivas TV7.

Evankelisluterilainen kirkko puolestaan perusti muutama vuosi sitten Kirkon mediasäätiön. Se rahoittaa ulkopuolisten tuotantoyhtiöiden ohjelmia, joissa pohditaan uskonnollisia, eettisiä tai elämänkatsomuksellisia kysymyksiä.

– Kirkko on vastustanut ajatusta omasta kanavasta, sillä sen on ajateltu marginalisoivan sisältöjä, Lehikoinen sanoo.

Hän lisää, että kirkon rahoittamat ohjelmat keskittyvätkin enemmän arvopohdintaan kuin uskon sisällön valottamiseen.

Kirkon mediasäätiö saa rahansa kirkkohallitukselta ja 24 seurakunnalta ja seurakuntayhtymältä. Vuodesta 2006 lähtien säätiö on tukenut kaikkiaan 58 hanketta yli miljoonalla eurolla. Helsingin seurakuntayhtymä rahoittaa säätiötä 70 000 eurolla vuodessa.

90 prosenttia mediasäätiön saamista hakemuksista koskee televisiotuotantoja. Viime vuonna tukea myönnettiin monelle eettisiä kysymyksiä käsittelevälle dokumentille. Rahoitusta saivat myös muun muassa tänä keväänä nähtävät teatterielokuvat Kielletty hedelmä ja Postia pappi Jaakobille.

Hartausohjelmilla vankka asema

Kirkon mediasäätiön asiamiehen Juha Rajamäen mielestä tv-kanavat ottavat nyt aiempaa rohkeammin ohjelmistoonsa myös uskontoa käsitteleviä tuotantoja. Mediasäätiön lähtemistä ohjelman rahoittajaksi pidetään Rajamäen mukaan laadun takeena.

Takavuosina television uskontoa käsittelevät ohjelmat rakentuivat kristittyjen mediapersoonien varaan: ruudussa hyörivät niin Olli Valtonen, Miikka Ruokanen kuin Pirkko Jalovaarakin.

– Nyt ohjelmia on aiempaa enemmän, mutta sisältöformaatit etsivät mielestäni paikkaansa. Mediapersoonista luopuminen ei välttämättä kannata, sillä he menestyvät televisiossa aina, Taisto Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mielestä kristillisiä ohjelmia ja niiden kysyntää ovat aiemmin aliarvioineet sekä valtamedia että ohjelmien tekijät.

– Uskonnolle riittää kysyntää. Osa katsojista haluaa myös puhtaasti uskonnollista ohjelmaa. Esimerkiksi TV7:n katsojakunnan suosiossa ovat uskon ytimessä olevat raamattuohjelmat.

Pintansa pitävät edelleen myös Yleisradion lähettämät hartausohjelmat, kuten tv-jumalanpalvelukset ja radion aamu- ja iltahartaudet. Nämä ohjelmat tuottaa Kirkon tiedotuskeskus.

Ylen ohjelmistoalueen johtajan Olli-Pekka Heinosen mukaan hartausohjelmien asema on vakiintunut, samoin katsojaluvut. Heinonen sanoo, että Yleen ei ole kohdistunut myöskään paineita muiden uskontokuntien hartausohjelmien tuottamisesta.

Yleisesti ottaen Heinonen katsoo, että eettisesti elämänvalintoja tarkastelevien ohjelmien kysyntä on kasvanut ja taso noussut.

Isyyttä, seksiä, väkivaltaa


Omat tv-tuotantonsa on vastikään aloittanut myös kristillisten lehtien ja kirjojen kustantajana tunnettu Kotimaa-yhtiöt. Konserni kustantaa myös Kirkko ja kaupunki -lehteä.

Joulun alla Yle TV1 lähetti Kotimaan tuottaman dokumentin Sinnittelijät. Uusi keskusteluohjelma TunneMies nähdään ensi viikosta lähtien niin ikään TV1:ssä torstaisin kello 21.50.

”Suoraa puhetta väkivallasta, seksistä, luovuudesta, isyydestä – ja rakkaudesta. Kaikesta siitä mikä miestä liikuttaa”, ohjelman mainosteksti kuuluu.

Juontaja-tuottaja Kimmo Saareksen vieraiksi saapuvat muun muassa muusikko Jukka Poika, näyttelijä Martti Suosalo ja kirjailija Hannu Raittila.

– Ohjelma tutkii miehisyyden kipupisteitä ja etsii myönteistä miesmallia ilman, että miehisyyteen kuitenkaan suhtauduttaisiin kimppuna ongelmia, Saares sanoo.

Kirkon Mediasäätiö ei ole rahoittanut TunneMies-ohjelman tekemistä. Saareksen mukaan ohjelmalla ei myöskään ole suoranaista kristillistä pohjavirettä.

– Mutta haluamme tarjota tilaa pohtia arvoja, etiikkaa ja elämänkokoisia kysymyksiä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.