null Kristinuskon suurnimien pimeät puolet esille

Juutalaisten vihaaja. Martti Luther on luterilaisuuden isä.

Juutalaisten vihaaja. Martti Luther on luterilaisuuden isä.

Kristinuskon suurnimien pimeät puolet esille

Jeesus Nasaretilainen, Konstantinus Suuri, Jumala: kymmenestä kristinuskon tärkeästä hahmosta on tehty pelikortin näköiset tietopaketit, joissa kerrotaan jokaisen pyhistä ja pahoista puolista.

Saint & Sinners -korttipakka on ollut viime perjantaista alkaen Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivustolla uskotoivorakkaus.fi.

Pastori Juha Petterson, yksi korttien tekijöistä, näkee kristillisen ihmiskuvan usein yksioikoisena:
– Joko idealisoidaan tai sitten ryvetään syyllisyydessä, vaikka todellisuudessa ihmisessä on sekä hyvää että pahaa. Jos omaa ristiriitaisuutta ei näe, pahuuden sijoittaa helposti itsensä ulkopuolelle.

Mitä kristinuskon suurista nimistä sitten kerrotaan? Että luterilaisuuden isä Martti Luther oli uskon vapauttaja, jonka ansiosta kansa sai omalla kielellään kirjoitetun Raamatun. Toisaalta hän oli vainoharhainen mies, joka vihasi juutalaisia.

Martin Luther King Jr.:n sädekehää kirkastaa kortissa pamfletti mustien väkivallattoman vastarinnan puolesta sekä vuonna 1964 saatu Nobelin rauhanpalkinto. Helvetin liekkimerta kuvaavalla taustalla puolestaan kerrotaan, että King petti jatkuvasti vaimoaan ja otti kunnian toisten saavutuksista.

Pyhä Birgitta on pelikorttien ainoa nainen, sillä Jumalakin on kuvattu parrakkaaksi ukoksi. Birgitan kehutaan auttaneen köyhiä ja sairaita, arvostelleen rohkeasti vallanpitäjiä ja nostaneen naisen luostarissa miehen rinnalle. Vähemmän pyhimysmäinen hän oli äitinä, joka lähetti lapsensa pieninä luostariin ja ylisti Jumalaa, kun kaksi heistä kuoli.

Jaa tämä artikkeli: