Savikirkko. Köyhän Pandharwanin kylän kirkko on rakennettu seipäistä ja savesta. Jokainen sadekausi merkitsee korjauksia niin kirkolle kuin kylän asukkaidenkin kodeille.
Kristittynä Intiassa
Intian kristityillä on periaatteessa perustuslain takaama uskonnon harjoittamisen vapaus.
Teksti ja kuvat Päivi Arvonen ja Alfred Huber
Kristittyjen arki ei aina ole aina ongelmatonta Intiassa. Uskonasiat aiheuttavat ristiriitoja etenkin maalaiskylissä.
– Minua vastaan on hyökätty väkivaltaisesti ja minusta on tehty perättömiä ilmiantoja viranomaisille. Nyt olen tunnettu hahmo niissä maalaiskylissä, joissa työskentelen ja saan tehdä työtäni rauhassa, kertoo kehityshankejohtaja P. Samraj .
Intian eteläkärjestä, Kanyakumarin kaupungista, Tamil Nadun osavaltiosta kotoisin oleva P. Samraj koki 16-vuotiaana uskonnollisen herätyksen. Hinduksi syntyneestä miehestä tuli kristitty ja helluntaiseurakunnan jäsen. Muu perhe seurasi myöhemmin perässä. Isän tie hindusta kristityksi kesti kaksi vuosikymmentä.
Kristittyjen elämä Tamil Nadun osavaltiossa on P. Samraj:n mukaan suhteellisen helppoa, kuten kaikissa niissä osavaltioissa, joissa kristittyjä on joko enemmistö tai ainakin merkittävä vähemmistö. Virallisten tilastojen mukaan Intian väestöstä noin kolme prosenttia on kristittyjä.
– Valtion määrittelemä luku ei kerro koko totuutta. Väestötutkimuksissa kysytään vain perheen pään uskontoa, jonka mukaan koko perhe luokitellaan. Etenkin eteläisissä osavaltioissa on hindujen ja kristittyjen välisiä liittoja. Kristittyjen omien tilastojen mukaan kristittyjä on 15–20 prosenttia Intian väestöstä, P. Samraj väittää.
Uskonnon vaihtaminen on intialaisille perustuslain mukaan mahdollista. Monien kristittyjen näkemyksen mukaan kristinuskon suosio kasvaa nykyään etenkin kaupunkilaisten ja myös koulutetun ja varakkaampien yhteiskuntaluokkien edustajien keskuudessa.
– Muslimin kääntyminen kristityksi on ongelmallista, koska yleensä yhteisö uhkaa tappaa kääntyneen. Moni intialainen muslimi onkin vain sydämessään kristitty. Kristityksi kääntyvät hindut saattavat joutua yhteisönsä painostamiksi, P. Samraj kertoo.
Maalaiskylissä kristityksi kääntynyttä hindua voidaan painostaa vaikkapa estämällä häntä hakemasta vettä kylän kaivolta. Kristityistä saatetaan tehdä perusteettomia ilmiantoja, mikä lisää sosiaalista epäsopua.
– Joskus on parempi vaihtaa paikkakuntaa, joskus konfliktitilanne johtaa lopulta koko kylän kääntymiseen, P. Samraj sanoo.
P. Samraj asuu Mumbaissa ja johtaa Fida Internationalin kehitysyhteistyöhankkeita Maharasthran maalaiskylissä. Yksi kylistä on kolmensadan asukkaan Rohpat, joka sijaitsee lähellä Yavatmalin kaupunkia. Rohpatissa kristityt ja hindut elävät rauhallisesti naapureina.
– Kerran hindupappi hakkasi minut, mutta siitä on jo 20 vuotta aikaa. Nyt kristittyjen ja hindujen välit ovat hyvät, kertoo hindusta kristityksi 22 vuotta sitten kääntynyt Ramaji Rampure .
Rampure vakuuttui ja vaikuttui kristinuskon Jumalan ylivertaisuudesta hindujumaliin nähden tyttärensä paranemisen myötä.
– Hindupapit eivät kyenneet auttamaan vakavasti sairasta tytärtäni, mutta kun kristitty lähetyssaarnaaja rukoili hänen puolestaan, hän parani. Se oli ihme.
Paranemisihmeen koki myös Paiku Atram kaksikymmentä vuotta sitten. Käännyttyään hindusta kristityksi Atram opiskeli Yavatmalin kaupungin Raamattukoulussa. Nykyään hän toimii saarnaajana noin kolmensadan asukkaan Pandharwani-nimisessä kylässä.
– Kylässämme on 13 kristittyä perhettä, muut ovat hinduja ja heimouskontojen kannattajia. Tulemme hyvin toimeen keskenämme. Suurin toiveeni olisi saada kylään uusi kirkko ja lisää kristittyjä, Atram kertoo.
Valtaosa Intian kristityistä elää rauhallisesti rinnakkain muiden uskontojen edustajien kanssa. Viime vuosien pahimmat väkivaltaisuuden kristittyjä kohtaan on koettu Orissan osavaltiossa.
– Tuntuu, että rauhallisempaan suuntaan ollaan menossa. Fidan hankealueilla on ollut pääosin täysin rauhallista, sanoo Fida Internationalin hankekoordinaattorina kuusi vuotta Intiassa työskennellyt Jukka Tasanen .
Kristittyjen asema ja tilanne vaihtelevat suuresti eri osavaltioiden välillä. Kristittyjen asema on sidoksissa myös poliittisten puolueiden valta-asetelmiin ja niitä muuttaviin vaaleihin.
– Vähemmistöjen edustajat yleisesti voivat olla heikommassa asemassa suhteessa valtauskonnon edustajiin. Myös muslimit kokevat vaikeuksia, Tasanen muistuttaa.
Tasanen yhtyy näkemykseen siitä, että kristinuskon suosio Intiassa kasvaa.
– Kylissä ja kaupunkien slummeissa uskoon tulleet ovat yleensä alempaa luokkaa, mutta kaupungeissa ja kasvukeskuksissa kristityiksi kääntyy yhä enemmän keski- ja yläluokan intialaisia.
Tasanen pitää kristittynä elämistä Intiassa helpompana kuin Suomessa.
– Uskontoa yleisesti kunnioitetaan Intiassa. Ihmisiä on helppo lähestyä uskonnon kautta. Aina voi ylpeänä kertoa olevansa kristitty.
Jaa tämä artikkeli: