null Kristityt leimataan suotta mediassa

Puheenvuorot

Kristityt leimataan suotta mediassa

Yksi takuuvarma keino saada otsikkoja aikaan Suomessa on kertoa, kuinka jonkin uskonnollisen tahon on epäilty tehneen vääryyttä kanssaihmisiä kohtaan. On manipuloitu, huijattu, käytetty hyväksi, rukoiltu väärin, innostuttu liikaa tai varsinkin kerätty rahaa vääriin kohteisiin.

Tämä jälkeen voidaan taas huokaista helpotuksesta: Kyllä ne kristityt sitten osaavat olla vastuutonta porukkaa. Taas kerran on saatu paljastettua, mitä mätää ja vääryyttä tämä uskonto pitää sisällään.

Samaan aikaan sadoissa Suomen seurakunnissa kristityt kärsivät hiljaa nahoissaan. Sama varjo, joka on heitetty näiden asioiden ylle, voi koskettaa myös heitä "kristityn nimen" tähden. He olivat vain yrittäneet kaikessa hiljaisuudessa auttaa köyhiä ja kärsiviä, rukoilla sairaiden puolesta ja hapuillen kertoa sitä sanomaa, johon itse uskovat, mutta saavat nyt tuntea epäilyksen varjot omassa toiminnassaan.

Jokainen aate tai ideologia pyrkii seuraamaan perustajiensa sanomaa: Apple pyrkii välittämään Steve Jobsin visiota kauniista ja älykkäistä kommunikointivälineistä; Mahatma Gandhin kannattajat sanomaa väkivallattomasta vastarinnasta; Muhammedin kannattajat sanomaa Jumalasta, jolla ei ole Poikaa; Buddhan kannattajat sanomaa valaistumisesta; ja Jeesuksen kannattajat sanomaa armosta ja anteeksiantamuksesta.

On vaikea purkaa aatteen ydinsanomaa kritiikin tähden, vahingoittamatta sen ydintä. Tarvitsemme siis kaikki viisautta, kun uutisoimme asioista.

Mika Jantunen

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.