null Kroatia nousee

Kroatia nousee

Balkanin länsirannikon Kroatiasta tulee EU:n jäsen ensi kesänä. Maan määrätietoisuutta on pakko ihailla. Jos minä olisin valtio, olisin toiminut kuin Kroatia ja aiemmin Slovenia. Teen kiltisti kotiläksyt, vastaan tutkintolautakunnan kysymyksiin ja hankin ystäviä, jotka voivat puhua uuteen porukkaan liittymiseni puolesta. Voi olla, ettei kaikista tehtävistä tullut kymppiä, mutta uudessa tiimissä taitaa olla niitäkin, jotka läpäisivät pääsykokeet rimaa hipoen.

Kroatian jäsenyys tuntuu olevan yllätys naapurimaan Bosnia-Hertsegovinan virkamiehille. Unionin ulkoraja siirtyy Bosnian länsi- ja pohjoisrajoille ja aiempi huoleton liikkuminen rajan yli Kroatiaan on muisto vain. Yhtäkkiä ollaan havahduttu siihen, että elintarvikevienti yhteen päävientimaista loppuu kuin seinään vuoden alussa. Unionin elintarvikesäädökset, joita Bosnia ei ole saanut toimeenpantua, astuvat voimaan Kroatiassa.

Kroatialla on paljon mitä Bosnialla ei ole. Vaikkapa mahtavan pitkä rannikko saarineen. Kroatian turismi ja palvelut ovat yhtä kehittyneitä kuin missä tahansa Euroopassa, hotellit hienompia kuin Suomessa ja matkailijat joka Euroopan kolkasta. Vuonna 2011 yli 11 miljoonaa matkailijaa vieraili Kroatiassa. Palvelusektori työllistää satojatuhansia.

Bosniassa ei moni unionin kansalainen ole edes ajatellut käyvänsä. Kuitenkin ympäri maata on jo nyt hienoja matkailukohteita, luontoa ja historiaa. Hotelleja ja ravintoloitakin riittää, jotkin erinomaisia tai vähintäänkin Suomen maakuntatasoa.

Valitettavasti turismin määrätietoinen kehittäminen, kuten moni muukin asia Bosniassa, on jäänyt poliitikkojen kiistojen panttivangiksi. Toisaalta, niin monet vuodet sodan jälkeen joku muu eli kansainvälinen yhteisö teki päätökset. Poliitikot saivat aina syyttää sotaa, toisiaan ja kansainvälisiä järjestöjä. Äänestysuurnilla oli kuitenkin helppo kerätä taatut, oman etnisen ryhmän äänet.

Kroatian EU-jäsenyys voi olla kylmä herätys Bosnialle – jopa ehkä tarpeellinen sellainen. Ehkä bosnialaiset huomaavat, että kappas, naapurimaalla menee hyvin: voisivatko meilläkin asiat olla toisin?

Kirjoittaja toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön johtavana virkamiehenä Sarajevossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.