Kuinka pysäytetään ilmastonmuutos?

Kuinka pysäytetään ilmastonmuutos?

Kiitos artikkelista Ihmiskunta kuilun partaalla (K&k 15.1.). Pelko ilmastonmuutoksen tuomasta ekologisesta ja inhimillisestä katastrofista ei ole suosittu kahvipöytäkeskustelun aihe, mutta jyskyttää monen takaraivossa. Siksi on hyvä, että siitä puhutaan välillä suoraan.

Artikkelissa kuvattiin hyvin ilmastoskenaarioiden pelottavuutta sekä yksittäisen ihmisen avuttomuutta tilanteen edessä. On raastavaa elää tietäen, ettei elämäntavallamme ole tulevaisuutta, mutta paremman vaihtoehdon puuttuessa jatkaa samaa rataa.

Tulevaisuudettomuuden kokemuksesta ei yleensä puhuta, mutta se näkyy yhteiskunnallisen ilmapiirin näköalattomuudessa ja negatiivisuudessa. Unelmat paremmasta maailmasta puuttuvat. Eletään kuin viimeistä päivää maksimoiden omaa hyvinvointia ja turvallisuutta epävarmojen aikojen edellä.

Uskon silti, että monet tiedostavat kääntymyksen eli radikaalin yhteiskunnallisen muutoksen välttämättömyyden. Emme vain tiedä, mitä tehdä tai kenen puoleen kääntyä. Ilmastokokousten laihat tulokset kertovat tämänhetkisen poliittisen eliitin kyvyttömyydestä tarttua ongelmaan.

Kuinka siis kääntyä ja löytää yhteinen tie pois kuilun partaalta? Tämän tulisi olla jatkuva rukouksen, keskustelun ja tutkimuksen aihe.

Liisa Niska

Jaa tämä artikkeli: