null Kuivaveripalvelu väittää paljastavansa syntisyyden

Syntimittari. Droppi Oy sai vuonna 2012 Euroopan aluekehitysrahastolta 22 500 euroa yritystoimintansa edistämiseen. Vastuuviranomainen asiassa on Lapin ELY-keskus.

Syntimittari. Droppi Oy sai vuonna 2012 Euroopan aluekehitysrahastolta 22 500 euroa yritystoimintansa edistämiseen. Vastuuviranomainen asiassa on Lapin ELY-keskus.

Kuivaveripalvelu väittää paljastavansa syntisyyden

Syntimittari-palvelu ohjaa mittauttamaan oman veren puhtautta.

Teksti Tommi Sarlin
Droppi Veripalvelu Oy myy analyysipalvelua, jossa se arvioi näytteenottoyritysten lähettämiä verinäytteitä. Keminmaalla toimiva yritys on kehittänyt Dropper-kuivaveripalvelua, joka mittaa veren puhtautta skannatuista kuivaverinäytteistä.

Dropper-kuivaveripalvelu tuottaa määrityksiä veren ”puhtaudesta sekä veressä havaittavista kuivaveripiirteistä”. Kuivaverianalyysi ”paikallistaa kehosi puutostiloja sekä muita kehon toimintaan liittyviä ongelmia”.

Dropper-ohjelmistoa hyödyntää joukko yrittäjiä, jotka toimivat näytteenottajina eli verikuvaajina. Veripalvelua käyttävät yritykset myyvät asiakkailleen tuotteita, joilla verta voidaan heidän mukaansa puhdistaa.

Droppi Veripalvelun toimitusjohtajan Marko Vapan mukaan verestä voi määrittää myös ihmisen syntisyyden asteen. Hän on luonut kaksoisveljensä Mikko Vapan kanssa Mikkoskopia-yrityksessä Syntimittari-verkkopalvelun osoitteessa syntimittari.fi. Siinä hän ohjaa ihmisiä mittauttamaan veren puhtauden Dropper-kuivaveripalvelussa.

Blogissaan 23.12.2013 liikuntatieteiden maisteri Marko Vapa kirjoittaa, että Jesajan kirjan mukaan ”synti näkyy verestä ja sen ilmenemismuotona on veren kuivuminen valkoiseksi. Autuailla ja muilla synnittömillä sen sijaan veri kuivaa puhtaan punaiseksi”.

”Koska Vanhan testiaseman (Vanha testamentti) aikaan kyseinen ilmiö saatiin kiinni vain mutulla, niin olemme nyt korjanneet asian. Kristillisistä höpötyksistä on siis Dropperin myötä siirrytty mittaamisen aikaan ja täytyy kyllä sanoa, että varsin mielenkiintoiselta näyttää. Luomamme uuden ajan testauspalvelu on hyvä todentamaan syntiset ja seuraamaan heidän kuolemistaan tai pelastumistaan riippuen siitä millaisia valintoja he (vapaasta tahdostaan) tekevät.”

Marko Vapa kertoo itse tunnustaneensa syntinsä: ”Tarkemmin ilmaistuna veren puhtauteni on nyt kohonnut lähes autuaiden joukkoon, jonne toki monet muutkin nykymaailmassa jo pääsevät.”

SPR:n veripalvelun tutkimusjohtajan Jukka Partasen mukaan verestä voidaan mitata biomarkkereita, jotka tilastollisesti liittyvät erilaisiin terveystiloihin ja ennustavat terveyden kehitystä.

– On tärkeää ymmärtää, että pääsääntöisesti kyseessä ovat tilastolliset assosiaatiot. Isossa joukossa potilaita tietyt suureet assosioituvat tiettyihin terveysriskeihin. Täysin eri asia on, mitä voidaan sanoa yksittäisen ihmisen yksittäisistä mittauksista. Se riippuu siitä, mitä mitataan ja millä tekniikoilla, hän kommentoi.

Uskontotieteen dosentti Ilkka Pyysiäisen mukaan ”syntisyyden asteen” verinäytteestä mittaaminen on hölynpölyä.

– On huolestuttavaa, jos joku erehtyy uskomaan tällaista tieteelliseltä kuulostavien sanojen väärinkäytölle perustuvaa humbuugia.

– Syntisyyden käsite ei kuvaa mitään ruumiillista ominaisuutta. Se on kulttuurinen keksintö, jonka avulla ihmisen käyttäytyminen ja ajattelu luokitellaan kirkon tuomitsemaan ja hyväksymään. Erään tutkimuksen mukaan protestantit ovat paljon juutalaisia taipuvaisempia tuomitsemaan myös moraalittomat ajatukset, ei vain tekoja, hän sanoo.

Kirkkoisät ovat hioneet teologisen syntiopin vähitellen Raamatun moninaisen aineksen pohjalta.

– Myöhemmin katolisessa kirkossa perisyntioppi on tärkeä rippikäytännön kannalta. Kasteen jälkeen tehdyt perisynnit oli tunnustettava. Synti on sekä pahoja tekoja että ihmisen syyllisyyttä Jumalan edessä.

– Syntisyyden mittaaminen verestä kauhistuttaa yhtä paljon lääkäreitä kuin teologeja. Onko kysymyksessä pelkkä bisnes vai vain suunnaton typeryys? Pyysiäinen kysyy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.