Kuka saa tulla kirkkoon?

Kuka saa tulla kirkkoon?

Tiistaina 24.6. Uspenskin katedraalissa vietettiin Johannes Kastajan syntymän juhlaa. Kaunis liturgia alkoi puoli yhdeksältä aamulla ja huipentui ennen puoltapäivää patriarkka Teodoroksen vierailuun. Kirkko oli täynnä ihmisiä, joista osa oli turisteja. Kirkkoon oli helppo tulla, ja vireä jumalanpalveluselämä varmasti herätti monen kiinnostuksen ortodoksisuutta kohtaan.

Liturgian jälkeen kävin lounaalla, minkä jälkeen ajattelin käydä nopeasti Helsingin tuomiokirkossa. Ja siellä todella saikin hiljentyä. Kirkossa oli jonkinlainen ”porttivahti”, joka kysyi tulijoilta, ovatko nämä tulossa päivärukoukseen. Mikäli vastaus oli kielteinen, ei kirkkoon saanut mennä. Useat turistit ja muut kirkkoon haluavat kysyivät ovella, saisiko sisälle mennä. Ei saanut ilman syytä.

Häpeämmekö me luterilaiset omaa jumalanpalveluselämäämme vai miksi kirkkomme merkittävin pyhäkkö teljetään kiinni parhaaseen turisti- ja kesäloma-aikaan? Ortodoksit pelasivat niin sanotusti homman kotiin. Jos Uspenskin katedraali ja Helsingin tuomiokirkko olivat saman päivän tutustumiskohteina, ei ole epäilystäkään kumman toiminta herätti kiinnostuksen. Luterilaisiin kirkkoihin voi ilmeisesti mennä vapaasti vain, jos niissä ei tapahdu mitään. Toivon todella, että tämä ei ole kirkkomme koko kuva. Kirkon hiljaisuus vaatii myös ”pyhää melua”. Se antaa tiedon, että kirkko ei ole kuollut.

Riikka Uoti

HTM, teol.yo.

Jaa tämä artikkeli: