Kukas sitten siivoaa?

Kukas sitten siivoaa?

Raamatun ehdottomasti ärsyttävin kohta on tarina Martasta ja Mariasta.

Siinä Marttaa harmittaa, että Maria lusmuilee opetuslasten kanssa kuuntelemassa Jeesusta ja jättää vieraslaumasta huolehtimisen siskolleen. Yllättäen Jeesus asettuu Marian puolelle:

”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”

Se on aina ikävästi sanottu. Jumalan valtakunnassa ruoka ja juoma ehkä hoituvat sormia napsauttamalla, mutta tässä maailmassa, ihmisten enemmistölle, leipä vaatii paljon työtä. Jos minä en tee osaani, joku toinen saa huhkia kahden edestä.

Jos minä olisin ollut Martta, olisin lyönyt hanskat tiskiin. Vastannut, että jaaha, mitäs minäkään tässä sitten touhuamaan. Jospa minäkin vaan sammutan tulen padan alta ja istun tähän, vieraat voivat nukkua taivasalla ja syödä omia eväitä.

”Ai on jano vai? No, kaivo on puoli kilometriä tuohon suuntaan, Herra Jeesus on hyvä ja lainaa ämpäriä tuolta eteisestä.”

Olen lukenut teologisia selitystekstejä siinä toivossa, että joku muu olisi osannut sovittaa tapauksen Jeesuksen toimintaa yleisesti leimaaviin empatian ja oikeudenmukaisuuden periaatteisiin. Ei ole osannut. Löytämiäni tulkintoja yhdistää neuvottomuus, joka yleensä ratkaistaan vaihtamalla puheenaihetta.

Jos Jeesus olisi ollut reilu, hän ei olisi olettanut Martan hoitavan isoa vierasryhmää yksin, vaan tarjonnut apuaan. Yhdessä tekemällä hommat olisivat hoituneet nopsasti, ja Martallekin olisi jäänyt aikaa istua vieraiden kanssa.

Kolumnin rakenteeseen kuuluu, että osapuilleen tässä kohtaa kerron lopulta oivaltaneeni, mistä vertauksessa on oikeasti kyse ja kuinka hieno ajatus siihen onkaan kätketty.

Tällä kertaa se ei onnistu. En nimittäin edelleenkään, en parhaalla tahdollanikaan, näe kohtauksessa enempää kuin kulkurielämää viettävän sinkkumiehen, jolla selvästi ei ole mitään käsitystä siitä, paljonko työtä kodin hoitamisessa on.

Anna Kontula
anna.kontula@eduskunta.fi
Kirjoittaja on vasemmistolainen kansanedustaja.

Jaa tämä artikkeli: