null Kukkahattutäti ei ottaisi tatuointia

Kukkahattutädin löytää muun muassa I Love Me -messuilta.

Kukkahattutädin löytää muun muassa I Love Me -messuilta.

Ajankohtaista

Kukkahattutäti ei ottaisi tatuointia

Nuoret ja kemikaalit -kampanjan suojelijana toimiva Kukkahattutäti kannustaa ottamaan selvää, millaisilla aineilla itseään kaunistaa.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kosmetiikkavalvonnan asiantuntijat päivystävät perjantaista sunnuntaihin I Love Me -messuilla Kukkahattutädin osastolla. Sosiaalisessa mediassa varsin aktiivinen täti vastaa asiantuntijoidensa kanssa koristautumisen kemikaaleihin liittyviin kysymyksiin ja on myös valmis esiintymään vierailijoiden media- ja somekanavissa.

Kukkahattutäti on kiertänyt aktiivisesti toukokuusta lähtien erilaisissa tapahtumissa, festareilla jopa rippileirillä.

Mitä täti ei itse tekisi kauneutensa takia mistään hinnasta?

”En ottaisi tatuointia. Vaikka tatuointivärien vaikutuksista esimerkiksi syöpään ei olekaan selvää näyttöä, se on kuitenkin iso kemikaalipommi ihon alle. En kuitenkaan kiellä ketään ottamasta tatuointia, se on oma valinta. Viestini on, että mieti ensin - kuvan lisäksi myös tatuointivärien sisältämiä kemikaaleja.”
 

Kuinka paljon keskimäärin on meikkaavan ihmisen kemikaalikuorma? Millaisia ongelmia siihen voi liittyä?

"Tähän vaikuttavat niin ihmisen yksilölliset tekijät kuin altistumisen määrä. Esimerkiksi se vaikuttaa, kuinka paljon tai usein meikkaa ja millaisia meikkejä käyttää.

EU:n kosmetiikka-asetuksen lähtökohtana on, että markkinoilla olevien kosmeettisten valmisteiden on oltava turvallisia ihmisten terveydelle. Tästä huolimatta valmisteet voivat sisältää ainesosia, jotka voivat aiheuttaa herkistymistä ja allergisia reaktioita.

Jos tietää olevansa herkistynyt jollekin aineelle, kyseistä ainetta sisältävien valmisteiden käyttöä kannattaa välttää. Kosmetiikan pakkausmerkinnät sisältävät listan valmisteen sisältämistä ainesosista sekä muita käyttöön liittyviä ohjeita ja mahdollisia varoituksia. Siksi on tärkeää, että kuluttaja lukee pakkausmerkinnät ennen ostopäätöksen tekemistä."
 

Mitä kosmetiikan kemikaalia kannattaa erityisesti varoa? Miksi?

"Kosmetiikan säilöntäaineena käytetyn metyyli-isotiatsolinonin (MI) turvallisuus on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina. Kyseinen ainesosa on voimakas herkistäjä ja voi sen seurauksena aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. Kyseiselle ainesosalle on asetettu EU:n kosmetiikka-asetuksessa enimmäispitoisuusraja. Metyyli-isotiatsolinonia käytetään shampoissa, hoitoaineissa, hiusten muotoilutuotteissa ja joissakin ihovoiteissa.

Hiusväriaineena muun muassa hapettavissa hiusväreissä käytetty parafenyleenidiamiini (PPD) on voimakas herkistäjä ja voi aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita. Kaikki eivät herkisty tälle ainesosalle, mutta hiuksia värjäävien on hyvä tiedostaa siihen liittyvät mahdolliset riskit."
 

Jos ei halua jättää meikkaamatta, miten voisi vähentää kemikaalikuormaansa?

"Kannattaa vähintään siivota meikkipussi säännöllisesti. Kosmetiikassa lukee, kuinka kauan valmiste säilyy avattuna. Heitä vanhentuneet ripsivärit, meikkivoiteet ja luomivärit pois.

Yksi hyvä tapa vähentää kemikaalikuormaa ylipäätään on välttää turhaa tavaraa. Esimerkiksi mitä vähemmän tavaraa lastenhuoneessa, sitä vähemmän kemikaaleja lapsen ympärillä."

Lyhyesti vielä tatuoinneista: mitä kannattaa huomioida, jos sellaisen tahtoo hankkia?

"Moni miettii, millaisen kuvan itseensä haluaa tatuoida, mutta ei uhraa ajatusta tatuointivärien sisältämille kemikaaleille. Kannattaa kysyä tatuoijalta, onko hänen käyttämänsä tatuointivärit testattu raskasmetallien osalta. Ota tatuointi ammattilaiselta, älä hetken mielijohteesta etelänlomalla. Pyydä mahdolliset testausraportit nähtäväksesi ennen tatuoinnin ottamista."

Nuoria herätellään harkitsemaan

Tukes tuo kemikaaleihin liittyviä turvallisuusasioita esille vuosikampanjoilla. Tänä vuonna kohderyhmänä ovat nuoret, jotka kokeilevat uusia asioita usein ensimmäisten joukossa.

”Kemikaaliturvallisuuden näkökulmasta he käyttävät paljon sellaisia palveluita ja tuotteita, joiden kanssa on syytä käyttää hyvää harkintaa. Kukkahattutäti haluaa haastaa nuoria miettimään ensin ja ottamaan selvää, ennen kuin esimerkiksi ottaa tatuoinnin tai ripsienpidennykset. On tärkeää tiedostaa, millaisia kemikaaleja itsensä koristamisessa käytetään”, ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen Tukesista kertoo.


Päivitä meikkipussin sisältö Kukkahattutädin ohjeilla:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-RjBzYJ5kk#action=share

Kukkahattutäti on Tukesin Nuoret ja kemikaalit –viestintäkampanjan suojelija. Täti jakaa tietoutta kosmetiikan turvallisesta käytöstä, tatuointien, ripsien pidennysten ja geelikynsien kemikaaleista sekä vaatteiden kemikaalikuormasta ja hiusväreistä. Somessa tädin löytää Instagramista, Twitteristä, Facebookista  ja Youtubesta käyttäjänimellä @sussiunatkoon.  

Lisää aiheesta:

Kemikaalit virtaavat mereen

Väitellään: Tatuoinnit eivät ole naisellisia, Jenny Belitz-Henriksson!

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.