Kuljetustuen supistaminen lisää yksinäisyyttä

Kuljetustuen supistaminen lisää yksinäisyyttä

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaan sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetustuen matkat vähenevät Helsingissä 1.9. kahdeksasta neljään yhdensuuntaiseen matkaan kuukaudessa.

Näitä joukkoliikenteen kertalipun hintaisia taksimatkoja myönnetään pääosin vähävaraisille vanhuksille. Päätös tuo ongelmia palvelukeskusten maksuttomissa ryhmissä käyville, jotka eivät pysty heikentyneen liikuntakyvyn vuoksi käyttämään julkista liikennettä tai kävelemään kuin lyhyitä välimatkoja.

Torstaisin kokoontuva Pilke-porukkamme on monelle meistä ainoa yhteys kodin ulkopuolelle. Se on henkireikä, jota odotetaan koko viikko. Ryhmässä saa tavata ystäviä, jutustella ja vaihtaa kuulumisia. Se katkaisee yksinäisyyden tunteen ja ”on ainoa mitä mulla on”, kuten porukkamme leskimies totesi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan törkeän päätöksen myötä ryhmään pääseekin enää joka toinen viikko. Kuljetustuen leikkauksesta saatu säästö on minimaalinen verrattuna siihen, mitä ryhmä antaa henkisesti ja mitä säästöjä sitä kautta saataisiin.

Pilke ja muut vertaistukiryhmät ovat tutkitusti parasta lääkettä päihdeongelmien ja masennuksen hoidossa tai yksinäisyyden lievittämisessä. Näihin ryhmiin kuljetus-tuetut taksit ovat osalle ryhmäläisistä ainoa keino päästä. ”Viikon paras päivä” vaihtuu nyt monella meistä kuljetustuen supistamisen myötä jälleen yhteen yksinäiseen päivään telkkari ainoana kaverina. Kysymmekin, mikä on hyvän vanhuuden arvo verrattuna nyt saatuihin säästöihin?

Maarit Ajalin
Roihuvuoren palvelukeskuksen Pilke-porukka ja sosiaaliohjaaja

Jaa tämä artikkeli: