null Kulmilla: Herttoniemen kartanopuisto

Kuva: Simo Karisalo

Kuva: Simo Karisalo

Kulmilla: Herttoniemen kartanopuisto

Barokkia Itä-Helsingissä.

Pienen lammen rannassa kasvaa tammia, lehmuksia ja lehtikuusia. Sorsapariskunta tulee kärkkymään syötävää. Kaurapellon laidasta lehahtaa ilmaan satapäinen parvi naakkoja ja variksia.

– Käyn lammella katsomassa sorsia lapseni kanssa. Täällä on myös hienoja puita: Suomen suurin päärynäpuu ja iso lehmus, jonka oksanhaarasta kasvaa pieni pihlaja, kehuu herttoniemeläinen Joel Rosenberg.

Herttoniemen kartanopuistoon Itä-Helsinkiin on koottu rakennuksia usealta vuosisadalta ja monesta paikasta. Päärakennus muutettiin posliinitehtaasta kartanoksi 1800-luvulla. 1700-luvulla rakennettu pehtorin tupa on nykyään ravintolakäytössä. Sen vieressä on Sipoosta siirretty maalaistalo ulkorakennuksineen. Tuulimylly on tuotu Hangosta.

Kartanon puutarha on barokkityyliin symmetrinen ja säntillinen. Taaempana avautuu englantilaistyyppinen maisemapuisto lampineen ja huvimajoineen.

Oheinen kuva Herttoniemen kartanosta kuuluu Esikaupungeissa tapahtuu! -näyttelyyn, joka avautuu tänään keskiviikkona Laiturissa, Kampin vanhalla bussiasemalla. Helsingin esikaupunkialueita esitellään valokuvin, videoin ja diaesityksin vuoden loppuun asti tiistaista perjantaihin 10–18 ja lauantaisin 12–16. Kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytilaan on vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli: