null Kulmilla: Kruunuvuoren metsikkö

Hylätty huvilakylä. Kuva: Esko Jämsä

Hylätty huvilakylä. Kuva: Esko Jämsä

Kulmilla: Kruunuvuoren metsikkö

Syksyisen metsän uumenissa on kymmenkunta yli satavuotiasta autioitunutta huvilaa. Joistain on jäljellä pelkkä kivijalka, toisten seinät ovat vääntyilleet. Osa seisoo vielä ryhdikkäänä, vaikka ikkunat on rikottu ja pinnassa on graffiteja.

Kulkijat ovat jättäneet muistoja pihamaille ja huoneisiin. Viina- ja lasinpesunestepullot, vaatemytyt ja säilykepurkit kertovat päihdekoukusta.

Yhdessä huvilassa on huone täynnä 70- ja 80-luvun sanomalehtiä. Merenrannasta löydän revittyjä rakkauskirjeitä ja pihalta hautakiven: Makki 1894–1903.

Alueen luonto tuo kauneutta melankoliseen ilmapiiriin. Suojaisan lammen rauha saa toivomaan, että mukana olisi joku, jonka kanssa istahtaa osin veden alle vajonneelle laiturille.

Tulevaisuudessa täällä liikkuu todennäköisesti enemmän ihmisiä, sillä läheisen öljysataman paikalle Kruunuvuorenrantaan suunnitellaan koteja kymmenelle tuhannelle asukkaalle.

Valokuvaaja Aurora Reinhard ja tutkija Minna Torppa ovat tallentaneet seudun teokseen Kruunuvuori – unohdettujen huviloiden tarina, jonka Helsingin kaupunginmuseo julkaisi tänä syksynä. Reinhardin valokuvanäyttely aiheesta on esillä Kulttuuritehdas Korjaamossa 22.11. asti.

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: kirkkojakaupunki@kotimaa.fi.

Jaa tämä artikkeli: