null Kulmilla: Villa Tomtebo

Tomtebon pihassa voi levähtää hetkisen.

Tomtebon pihassa voi levähtää hetkisen.

Kulmilla: Villa Tomtebo

Levähdyspaikka sunnuntaikävelyllä.

Ei voi mitään – syksy on tullut Tomtebon pihaankin: tammet ja lehmukset tiputtavat lehtiään, ruusuissa on kiulukoita ja ulkopöytien tuolit on kumottu pöytää vasten. Huvimajat ovat tyhjiä. Talo itse on sama tuttu levähdyspaikka sunnuntain päiväkävelyllä; lasitetun kuistin ovi on kutsuvasti auki.

Pihan kaksoiskeinu liikkuu yhdellä jalan polkaisulla. Keinun kannatinpylväät narisevat, ja edestakainen liike rentouttaa. Taivas on sininen, ja meri Tamminiementien toisella puolella saa mielen karkaamaan kauas. Väki vaeltaa Seurasaareen, minua kutsuu enemmän Tomtebon kahvilan kahvi ja pulla. Nyt kun Tamminiemen museo on remontissa, Tomtebo on ainut kohtuuhintainen näillä kulmilla.

Villa Tomtebo on arkkitehti, professori Gustaf Nyströmin entinen kesäkoti. Hän suunnitteli ja rakennutti sen itselleen vuonna 1893. Nyströmin suku asui huvilaa 1960-luvulle saakka, jolloin rakennus siirtyi Helsingin kaupungin omistukseen.

Seurasaarisäätiö on toiminut talossa vuodesta 1976 lähtien. Kahvilan lisäksi talossa on kansantaiteen ja kansanperinteen näyttelytila. Parhaillaan siellä voi tutustua Museoviraston arkiston vanhoihin valokuviin, joita kaikkia yhdistää keinutuoli.

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: kirkkojakaupunki@kotimaa.fi.

Jaa tämä artikkeli: