Kulttuurihistoriaa hautausmaalla
Muumien mamma. Tuusulan taitelijayhteisön hautojen läheisyydessä on myös Tove Janssonin hauta. Hautalyhdyn sisälle on joku tuonut Muumipeikko-figuurin.

Muumien mamma. Tuusulan taitelijayhteisön hautojen läheisyydessä on myös Tove Janssonin hauta. Hautalyhdyn sisälle on joku tuonut Muumipeikko-figuurin.

Kulttuurihistoriaa hautausmaalla

Hietaniemen hautausmaalle on haudattu monia merkittäviä taiteilijoita, kuten Suvirannan Järnefeltit, Erkkolan Erkot ja Aholan Ahoja Juhani Ahoa lukuunottamatta, jonka hauta löytyy Iisalmesta. Sibeliukset ovat haudattu Järvenpäähän, Ainolan pihapiiriin. Halosenniemen Haloset lepäävät Tuusulan kirkon hautausmaalla.

Se selviää Helsingin turistioppaiden Hietaniemen hautausmaan kävelykierroksella, jolla tutustutaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisön elämään ja hautoihin. Opastetut kierrokset järjestetään tiistai-iltaisin säästä riippumatta, mikäli paikalle saapuu yksikin hautausmaan kulttuurihistoriasta kiinnostunut kävijä.

Ahot, Järnefeltit, Erkot, Haloset ja Sibeliukset eli Tuusulanjärven taiteilijayhteisö vietti tiivistä yhteiseloa 1800–1900-luvun vaihteessa niin Helsingissä, Pariisissa kuin Tuusulassakin. Aluksi nuorilla taiteilijoilla ei ollut kunnon koteja, ja he elivät kiertolaisina eri asunnoissa ympäri Helsinkiä. Taiteilijat halusivat kuitenkin pois Helsingin houkutuksista. Kauniit maalaismaisemat ja omat kodit löytyivät Tuusulanjärveltä. Kesät taiteilijat viettivät Suomessa, mutta talvisin monet heistä lähtivät Pariisiin.

Suurin osa taiteilijoista avioitui samoihin aikoihin 1890-luvulla. Tuusulanjärven yhteisö oli tunnettu vieraanvaraisuudestaan. Yhteisöön kuuluvan perheen vieras oli samalla kaikkien Tuusulanjärven perheiden vieras. Vieraiden kanssa saunottiin ja tanssittiin aamuun asti taidemaalari Pekka Halosen Halosenniemessä sekä kirjailija Juhani Ahon Aholan ”kestikievarissa”.

Suomen sisäpolitiikan kriisit vaikuttivat myös Tuusulan taiteilijoihin. Venäläistämiskaudet ajoivat Päivälehden perustajan Eero Erkon ja Juhani Ahon maanpakoon. Ennen pakoaan Aho piilotti käsikirjoitusliuskansa Aholan pihamaahan lasipurkkeihin. Sisällissodan aikaan Sibeliukset joutuivat punakaartilaisten tutkittaviksi. Ainolasta etsittiin asekätköjä.

Tuusulanjärven taiteilijoiden lisäksi hautausmaan taiteilijakukkulalle ja sen ympäristöön on haudattu lukuisa joukko suomalaisia kuvanveistäjiä, muotoilijoita, runoilijoita ja kuvataiteilijoita. Hietaniemen hautausmaalta löytyvät muiden muassa Eila Hiltusen, Timo Sarpanevan, Alvar Aallon, Mika Waltarin, Pertti ”Spede” Pasasen ja Elina Vaaran haudat.

Matleena Kantola
Kävelykierrokset hautausmaalla tiistaisin kello 17.30 alkaen. Kierros lähtee Vanhan kappelin edestä, Mechelininkatu 2 e. Kierroksella nähdään noin 35 hautaa. Kävelyä tulee noin 2 kilometriä. Kierroksen kesto on noin 1,5–2 tuntia. Reitillä on portaita. Hinta 12 euroa, mukaan pyydetään ottamaan tasaraha. Kierrokset jatkuvat elokuun loppuun.

Päivitetty 11.7.2014.

Jaa tämä artikkeli: