null Kummipoika El Salvadorista

Nelson Gutzman Martinezille tuliaisiksi otsalampun ja Uno-pelikortit.

Nelson Gutzman Martinezille tuliaisiksi otsalampun ja Uno-pelikortit.

Kummipoika El Salvadorista

Sinikka Alanen liikuttui tavatessaan 15-vuotiaan kummipoikansa Nelson Gutzman Martinezin.

Auto kallistelee ylämäkeä kapealla kylätiellä. Planin paikallinen virkailija Diego Morales kääntelee rattia. Ohitetaan katukeittiö, pupuseria. Tuossa on selvästi koulu ja tuossa pieni kauppa. Nyt varmaan ollaan jo lähellä päämäärää.

Täällä, San Pablo Tacachicon kylässä El Salvadorissa asuu Nelson Guzman Martinez. Hän on Sinikka Alasen kummipoika.

Käännymme kadulle, jonka varrelle on kokoontunut väkeä. Naapuritkin ovat tulleet odottamaan kaukaisia vieraita.

Sinikan katse etsii ihmisjoukosta valokuvasta tuttuja ihmisiä. Tuolla näkyvät jo iloiset kasvot, pojan äiti! Ja tuossa kummipoika! Viisitoistavuotiaan pojan ujo hymy. Äidin iloinen katse.

Keskustelu käy espanjaksi, jota Sinikka on opiskellut useamman vuoden.

Lievä jännitys sulaa pian, eikä kauaakaan kun jo ollaan kuin vanhojen tuttujen kesken. Vain Nelsonin koulupaita, prässihousut ja kiiltävät kengät kertovat poikkeuksellisesta vierailusta.

Me vieraat saamme hedelmiä, mehua ja keksejä. Keksit tarjotaan yksittäispakattuina kääreissään. Siten osoitetaan, että ne ovat varmasti hygieenisiä.

Sinikalla on mukanaan kirje jokaiselta kummivuodelta. Poika puolestaan on säilyttänyt Suomesta saamiaan kortteja, kirjeitä ja pieniä lahjoja laatikossa, hyvässä tallessa.

Nelson on saanut yhden kouluasteen päätökseen, ja koulun diplomi pitää tietysti esitellä.

Sinikka Alanen on tukenut Planin kummilapsityötä El Salvadorissa jo toistakymmentä vuotta. Tukeminen tarkoittaa tiettyä kuukausittain lahjoitettavaa summaa Planin tilille ja yhteydenpitoa kummilapseen. Tämän perheen kanssa hän on ollut kirjeenvaihdossa kymmenen vuotta.

Aluksi kirjeet kirjoitti Nelsonin äiti. Poikahan oli kummisuhteen alkaessa vasta viiden vanha. Sittemmin poika tarttui itse kynään. Kirjeitä on kulkenut kumpaankin suuntaan vähintään neljä vuodessa.

Vaikka kummiuden kohde on nimetty lapsi, lahjoitusvarat käytetään koko kylää hyödyttäviin hankkeisiin. Enemmän kuin henkilökohtainen suhde kummius on ihmisten välistä yhteydenpitoa, johon voi kuulua kortteja, kirjeitä ja vähäisiä kirjekuoreen sopivia lahjoja kuten valokuvia ja tarroja.

— Ymmärrän asian hyvin. Ei olisi kyläyhteisön kannalta hyvä, jos joku perhe joutuisi erikoisasemaan, ja ehkä siksi jopa yhteisön kadehtimaksi ja sen ulkopuolelle, Sinikka sanoo.

El Salvadorin työttömyysaste on 60 prosenttia, ja lähes puolet kansasta elää köyhyysrajan alapuolella. Lahjatavaroita suurempi apu onkin kylän kehittämishankkeiden tukeminen.

Edes kaukaa Suomesta tulevat vieraat eivät voi tuoda tullessaan mitä tahansa. Otsalamppu ja Uno-peli sallitaan. Äiti Ana Berta saa Sinikan maalaaman silkkihuivin ja Suomi-aiheisia pannulappuja. Lisäksi koko koululuokalle on varattu lehtiöitä ja kyniä.

— Oli liikuttavaa nähdä ihmiset, joista on tiennyt vain kirjeiden välityksellä. Yhteys syntyi heti, Sinikka toteaa.

Hän koki, että vierailu vahvisti kummisuhdetta.

— Varmasti seuraan kummipojan ja hänen läheistensä vaiheita vielä pitkään.

 

Minustako kummi?

Kummiksi haluavalla on valittavana useita järjestöjä. Osan tausta on kristillinen lähimmäisenrakkaus (Fida, Suomen Lähetysseura, Sley), osa sanoo toimivansa kristillishumanitaarisella pohjalla (World Vision) ja osa luokittelee toimintansa kehitysyhteistyöksi (Plan).

Kummimaksu on yleensä vähintään 20–25 euroa kuussa. Yksityishenkilöiden ja perheiden lisäksi myös työyhteisö tai esimerkiksi koululuokka voi ottaa yhteisen kummilapsen.

Kummilapsista saa kuulumisia joko järjestöjen kiertokirjeiden tai henkilökohtaisten kirjeiden kautta. Ainakin suurimmat järjestöt huolehtivat kirjeiden kääntämisestä, joten kieliongelmat eivät ole kummiuden este.

Kummitoimintaan lahjoitetuilla rahoilla tuetaan muun muassa lasten koulunkäyntiä tai terveydenhuoltoa tai pyritään muulla tavoin järjestämään lapsille turvallinen kasvuympäristö. Mikäli ei halua sitoutua henkilökohtaiseen kummiuteen, voi olla kummina vaikkapa koko kylälle, koululuokalle tai lastenkodille.

Lisätietoa netistä

  • Agran koululaiset: www.agrankoululaiset.org
  • Fida: www.fida.info/tulekummiksi
  • Operaatio Ruut: www.operaatioruut.fi
  • Plan: www.plan.fi/fi-FI/kummiksi
  • Sinapinsiemen-yhdistys.: www.sinapinsiemen.fi/4
  • Sley: sley.fi
  • SOS-lapsikylä: www.sos-lapsikyla.fi
  • Suomen Lions-liitto: www.lions.fi/index.php/fi/kummilapset
  • Suomen Lähetysseura: www.mission.fi/kummit
  • World Vision: www.worldvision.fi/kummi-info

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.