null Kumppanuuspellolta liikenee vihanneksia tarvitseville

Heidi Hovi korjaa pellolta papuja. Osuuskunta on palkannut maanviljelijän, mutta myös työharjoittelijoita ja osuuskunnan jäseniä osallistuu viljelyyn. Kuva: Sirpa Päivinen

Heidi Hovi korjaa pellolta papuja. Osuuskunta on palkannut maanviljelijän, mutta myös työharjoittelijoita ja osuuskunnan jäseniä osallistuu viljelyyn. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Kumppanuuspellolta liikenee vihanneksia tarvitseville

Helsinkiläinen ruokaosuuskunta ja Herttoniemen seurakunta ovat alkaneet jakaa vihanneksia solidaarisuuslahjoituksina. Pellolle pääsee myös töihin.

Helsinkiläisten muodostama ruokaosuuskunta perusti kuusi vuotta sitten Vantaan Vallinojalle kumppanuuspellon. Kolmen hehtaarin pelto tuottaa sato-osuuksia parille sadalle kotitaloudelle, ja osuuskunnan jäsenet voivat hakea sato-osuutensa joltakin kuudesta jakelupisteestä.

Nyt ruokaosuuskunta on aloittanut solidaarisuushankkeen, jossa pellon vihanneksia lahjoitetaan tarvitseville. Samalla tarjotaan mahdollisuus työskennellä pellolla oman ruuan tuottamisessa.


Pellolla on hyvä olla

Solidaarisuushankkeessa lahjoitetaan yhteensä neljä sato-osuutta, mikä vastaa noin 1800 euroa. Herttoniemen seurakunnan diakoniatyöntekijät valitsevat lahjoitusten saajat.

Osuuskunta-aktiivi Sini Forssell koordinoi hanketta. Elokuun alussa hankkeessa kerättiin Forssellin mukaan vielä kokemuksia.

– Monet lahjoituksen saaneista ovat käyneet talkoissa, ja he ovat olleet innostuneita. Ne joilla on lapsia, ovat sanoneet, että erityisesti heidän kanssaan on ollut mukava olla pellolla, Forssell kertoo.

Hankkeen tavoitteena on hyvinvoinnin lisääminen.

– Toivomme, että hanke tuo jotain positiivista ihmisten arkeen. Haluamme ulottaa ruokaosuuskuntalaisuuden hyvät vaikutukset myös sellaisiin ihmisiin, joilla itsellä ei ole varaa liittyä jäseneksi.

 

Ruoka on tärkeää, yhdessä tekeminen tärkeämpää

Herttoniemen seurakunnan diakoniatiimi pohti keväällä, ketkä hyötyisivät eniten ilmaisista sato-osuuksista ja mahdollisuudesta työskennellä pellolla. Diakoni Kristian Pesti kertoo, että oikeiden henkilöiden miettiminen vaati vaivaa.

– Mukana sato-osuuksia jakamassa on esimerkiksi yksi yksinhuoltajaperhe ja asumispalveluyksikkö, Pesti sanoo.

Ruoka on sinänsä tärkeää, mutta se vasta tärkeää onkin, että sitä voidaan myös kasvattaa ja valmistaa yhdessä. Pesti korostaa, että ihmiset saavat ruuan lisäksi ympärilleen yhteisön. Vaikka solidaarisuushankkeen ruokaosuudet eivät sisällä työvelvoitetta, diakonian kannalta juuri mahdollisuus työskennellä toisten kanssa on hieno asia.

– Jos on vaikka pitkään työttömänä, päivässä on tyhjää aikaa, mikä lisää merkityksettömyyden kokemuksia. Peltotyöskentelyn kautta ihminen pääsee tuntemaan itsensä hyödylliseksi. Köyhyys ei ole pelkästään taloudellista, vaan myös sosiaalista.

Diakonia välittää avustettavien yhteystiedot hankevastaavalle. Osallistujille pyritään myös järjestämään kimppakyytejä peltotalkoisiin.

 

Julkinen sektori on tervetullut mukaan

Ruokaosuuskuntalaisten toiveena on, että solidaarisuushanke laajenisi myös muille paikkakunnille. Mahdollisuus ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävään ruokaan halutaan antaa mahdollisimman monelle.

– Solidaarisuusosuuksista voisi tulla pysyvä osa osuuskuntamme toimintaa. Julkinen sektori olisi tervetullut mukaan esimerkiksi rahoittajana, jolloin hanketta voisi laajentaa, Sini Forssell sanoo.

Jotta toiminta olisi monimuotoisen kestävää, Vallinojan pellolla viljellään monenlaisia kasveja. Mitä satoa nyt korjataan, viljelijä Heidi Hovi?

– Jakoon lähtee muun muassa papuja, kesäkurpitsaa ja sipulia. Meillä on laaja kirjo sekä perus- että sesonkituotteita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.