null Kun härkä laulaa

Ferdinand-härkä esiintyi lapsille Karakalliossa. Kuva: Jukka Granstrom

Ferdinand-härkä esiintyi lapsille Karakalliossa. Kuva: Jukka Granstrom

Hyvä elämä

Kun härkä laulaa

Härkä kasvattaa lapsia oopperavieraiksi.

Kuinka moni tietää, mikä ooppera on, kysyy pianisti Salla Karakorpi Karakallion monitoimitaloon kokoontuneilta päiväkotilapsilta. Puolet käsistä nousee heti ylös. Pikkuväki on selvästikin kulttuuritietoista. Varmuuden vuoksi Karakorpi kertaa vielä, mikä on yleisön tehtävä: hiljaa pitää istua ja taputtaa saa sopivissa kohdissa, erityisesti esityksen lopussa.

Lastenooppera Ferdinand-härkä alkaa kärrynpyörien heitolla. Ferdinand on iloinen otus, joka viihtyy niityllä suuren puun varjossa kukkia haistellen. Ikätoverien tavoin häntä ei kiinnosta tappeleminen.

"Ferdinand-härkä osasi laulaa hyvin.”

Eräänä päivänä paikkakunnalle saapuu kykyjen metsästäjiä, jotka etsivät härkiä härkätaisteluihin. Sattuma puuttuu peliin: ampiaisen pisto saa Ferdinandin ryntäilemään raivostuneena ympäriinsä, joten Ferdinandia luullaan erityisen lupaavaksi taistelijaksi.

Tappelemisesta ei kuitenkaan tule mitään, sillä Ferdinand on oikeasti lempeäluontoinen eläin, ja niin Ferdinand palaa takaisin kotiniitylleen.

Lastenoopperana on viulisti Siljamari Heikinheimon idea. Pienoisooppera yhdistää lastenkirjallisuuden klassikkotarinan, näyttämötaiteen ja musiikin. Musiikkina on klassista musiikkia, muun muassa Schubertin, de Fallan ja Delibes’n mestariteoksia. Kertojana toimi Elina Aalto.Musiikista vastasi Heikinheimon lisäksi pianisti Salla Karakorpi. Sopraano Mia Heikkinen veti lystikkään, laulavan härän roolin taitavasti.

Yleisö muisti aplodeerata innokkaasti laulu- ja tanssikohtauksille. Välillä härkä piipahti yleisön keskelle, jolloin sarvia, häntää ja päätä sai silittää. Lopuksi lapset pääsivät osallistumaan piiritanssiin esiintymislavalle. ”Yleisö oli hienosti mukana esityksessä”, kiitteli Heikkinen.

”Parasta oli, kun ampiainen pisti.”

Kaiken kaikkiaan pikkuväen mielestä esitys oli hauska. Lapsilta lohkesi muun muassa tällaisia kommentteja: ”Ferdinand-härkä osasi laulaa hyvin.” ”Parasta oli, kun ampiainen pisti.”

Viherkallion päiväkodin lastentarhaopettajat kertoivat taiteen olevan merkityksellinen osa varhaiskasvatusta. ”Kulttuurikasvatus on tärkeää. Lapset saavat uusia kokemuksia ja fiiliksiä. Esitysten jälkeen he usein puhuvat kokemastaan.”

Espoon kaupungin vuosiohjelmaan kuuluu kulttuuritarjonta kaiken ikäisille kaupungin asukkaille päiväkoti-ikäisistä ikääntyneisiin. Perusajatuksena on kulttuurin ja taiteen voimaannuttava vaikutus: kulttuuri tuo uusia ajatuksia ja kiinnostuksenkohteita sekä sosiaalisia kontakteja edistäen näin hyvinvointia. Kulttuuri antaa kiintopisteitä arkeen ja tuo iloa elämään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.