Kun Stadia pommitettiin
Koti tuhoutui. Inarintie sai täysosuman ja 11 puutaloa paloi kokonaan. Kuva: Suomen Kuvapalvelu

Koti tuhoutui. Inarintie sai täysosuman ja 11 puutaloa paloi kokonaan. Kuva: Suomen Kuvapalvelu

Kun Stadia pommitettiin

”Ensimmäisinä lentävistä maalinmerkitsijäkoneista pudotetut valopommit vaappuivat laskuvarjojen varassa hitaasti maata kohti (--). Lentäjät pudottivat ne käsin koneiden ovista, ja kun ne tulivat alas seitsemän, kahdeksan kappaleen terttuina, oli usean minuutin ajan niin valoisaa, että kaduilla olisi voinut lukea.”

Antero Raevuoren teos Hävittäkää Helsinki! liittyy pääkaupungin tuhopommituksista kertovien kirjojen sarjaan. Sellaiselle lukijalle, joka ei ole aikaisemmin lukenut sotahistoriallisia teoksia, se antaa monipuolisen ja koskettavan kuvan helmikuun 1944 tapahtumista.

Raevuori on käyttänyt laajasti erilaisia lähteitä: tietokirjoja, muistelmia, historiikkeja, sotapäiväkirjoja, lehtihaastatteluja ja itse tekemiään haastatteluja. Näistä hän on kutonut jäntevän ja yksityiskohtaisen kertomuksen, jossa kokija ja ympäristö vaihtuvat. Hän valottaa niin kaupunkilaisten kokemuksia pommitusöinä kuin Helsingin sankarillisten ilmapuolustajien työtä. Erikoisinta on se, että Raevuori kuvaa myös vihollisen hävittäjälentäjien toimintaa yhtä eläytyvästi. Raevuori pystyi kirjoittamaan siitä diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geustin tietojen avulla.

Kirjassa kuvataan helsinkiläisten koululaisten sunnuntaita 6.2., jolloin pommitukset alkoivat. Joidenkin tyttöjen elämä päättyi traagisesti Kaisaniemen luistinradan pukusuojaan. Välillä seurataan pääministeri Edwin Linkomiehen päivää, kuin romaanikatkelmassa, ja suurvaltojen Teheranin konferenssia. Tuon konferenssin jälkeen Stalin antoi määräyksen pommittaa Helsinkiä niin kovasti, että Suomi alistuisi rauhantekoon.

Kaikkiaan kolmena pommitusyönä menetettiin 151 ihmishenkeä, ja 359 haavoittui. Aineelliset vahingot olivat suuret. Kuitenkin valvontakomission oli myöhemmin vaikea uskoa lukujen pienuutta, kun yksistään viimeisenä pommitusyönä tänne hyökkäsi lähes 900 viholliskonetta, jotka pudottivat yli 5 000 pommia. Kaupungin alueelle niistä osui alle 300.

Eira Serkkola
Antero Raevuori: Hävittäkää Helsinki! Pääkaupungin tuhopommitukset 1944. Otava 2014. 318 s.

Jaa tämä artikkeli: