null Kun yritys tunnustaa uskoa

Rukousta ja lihasvoimaa. Pasi Vuorenmaa (alla) ja hänen uskonveljensä Mikael Simojoki tarjoavat Arabiumin kuntoilijoille näiden halutessa myös rukousta ja hengellisiä keskusteluja.

Rukousta ja lihasvoimaa. Pasi Vuorenmaa (alla) ja hänen uskonveljensä Mikael Simojoki tarjoavat Arabiumin kuntoilijoille näiden halutessa myös rukousta ja hengellisiä keskusteluja.

Ajankohtaista

Kun yritys tunnustaa uskoa

Joissakin liikkeissä huomaa, että yrittäjä on muullakin asialla kuin tarjoamassa palveluita ja tahkoamassa voittoa.

Huomio kiinnittyy kuntoklubin seinällä riippuvaan tauluun, jossa on raamatunlauseita. Taukopaikan pöydällä on uskonnollisia lehtiä ja kirjasia. Muistiinpanoja tekevän käteen sattuu kynä, jonka varteen on kirjoitettu hengellinen viesti.

Kyseessä on kuntoklubi Arabium Arabian kauppakeskuksessa. Sen omistaja ja toimitusjohtaja Pasi Vuorenmaa kertoo tällaisin keinoin uskostaan. Hän on ollut kuntosaliyrittäjänä 28 vuotta ja tullut uskoon vajaat kymmenen vuotta sitten monenlaisten elämänkäänteiden jälkeen.

– Tämä on normaali kuntosali, ja tänne voivat kaikki tulla treenaamaan ihan sillä mielellä kuin haluavat, Vuorenmaa kertoo.

Palaute raamatunlauseista on ollut Vuorenmaan mukaan pääsääntöisesti myönteistä.

– Joitakuita nuo saattavat ärsyttää tai ahdistaa, mutta silti niitä mennään uteliaina katsomaan.

Toisinaan huoneentauluista syntyy keskusteluja, jotka johtavat hyvinkin syvälle. Toimitusjohtajan ja hänen läheisen yhteistyökumppaninsa Mikael Simojoen ovet ovat aina auki niille, joilla on halu käydä hengellisiä keskusteluja tai saada sielunhoitoa.

– Täällä rukoillaan joka päivä. Aika moni on tullut hierojan huoneessa uskoon ja kokenut parantumisia. Emme tuputa uskoa emmekä lyö Raamatulla ketään päähän, mutta annamme tämän mahdollisuuden näkyä, Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaa kuuluu valtakirkkoon, mutta käy karismaattisten One Way Missionin ja House-seurakunnan tilaisuuksissa.

Vuorenmaan usko ja siitä seuraavat toimintatavat näkyvät yritystoiminnassa monella tapaa. Kuntoklubin jäsenyysehdot ovat vastaaviin klubeihin verrattuna edulliset eikä sitoutumispakkoa ole. Yritystoiminnan tavoitteena on tuottaa yrittäjälle voittoa, mutta tiedossa on, että Vuorenmaa on jakanut omastaan eteenpäin tarvitseville. Vakaumuksellisuudesta tai ainakin työn hyvin ja huolella tekemisen halusta kertonee sekin, että kuntoklubilla on ystävällinen palvelu, välittämisen ilmapiiri, tasokkaat varusteet ja aina siistiä. Vuorenmaa on taannoin laskenut hintoja, ja asiakaspalautteessa kehutaan toistuvasti klubin hinta-laatusuhdetta.

 

”Aika moni on tullut hierojan huoneessa uskoon ja kokenut parantumisia.”


Vuorenmaan kuntoklubi ei ole suinkaan ainut yritys, joka kertoo avoimesti omistajansa uskosta tai suorastaan julistaa sitä liiketoiminnan ohella. Ruoholahden kanavan rannassa toimii hammaslääkäriasema Carisma Dent, jonka nimikin jo viittaa omistajansa, hammaslääkäri Marja-Leena Itälehto-Supposen, uskoon.

Ruoholahtelaiset tuntevat Carisma Dentin varsin edullisista hinnoista ja vastaanottoajoista, jotka joustavat hammassärkyjen ja muiden tarpeiden mukaan. Hammaslääkäriaseman nettisivuilla on hammashoitoon liittyvän informaation lisäksi iso artikkeli, jossa Itälehto-Supponen kertoo elämänvaiheistaan ja ennen muuta helluntailaisesta uskostaan. Hän kertoo myös hoitaneensa saarnamiesten ja lähetystyöntekijöiden hampaita pitkään ilmaiseksi.

Keski-Suomessa autoilevat ovat voineet pistäytyä Jari-Pekka-liikenneasemilla, joilla ei myydä olutta eikä tupakkaa. Helluntailaistaustainen yrittäjä Jari-Pekka Koponen perustelee tätä kristillisellä vakaumuksellaan. Hän on julkisuudessa todennut, että yhtäältä jäävät tupakka- ja olutrahat saamatta, mutta toisaalta jotkut tulevat juuri siksi, että viihtyvät päihteettömässä ilmapiirissä.

Länsirannikolla, Savossa ja Keski-Suomessa toimiva Halpa-Halli-ketju pitää perustajansa ja pääomistajansa Esko Ylisen tahdosta kaupat kiinni sunnuntaisin, jotta sekä henkilökunta että asiakkaat saisivat silloin levätä. Myöskään Halpa-Halleista ei löydy olutta eikä tupakkaa. Ylinen on taustaltaan baptisti.

Kristillistaustaista liiketoimintaa on myös institutionaalisella tasolla. Terveyspalveluyritys Diacor osallistuu paisuvan terveysbisneksen kilpailuun samoin ehdoin kuin muutkin alan firmat. Se ei kuitenkaan kerää voittojaan kansainvälisten sijoittajien taskuihin vaan pääosin taustayhteisönsä Helsingin diakonissalaitoksen säätiölle. Säätiö käyttää huomattavan osan varoistaan heikoista heikoimpien elämän edellytysten kohentamiseen.

 

Kommentti

Nopea kierros uskostaan kertovien yritysten maailmaan paljastaa, että niiden omistajat kuuluvat pääsääntöisesti vapaisiin, karismaattisiin liikkeisiin. Näissä liikkeissä korostetaan uskoontuloa, henkilökohtaista uskonratkaisua ja uskon julistamista eteenpäin.

Ei kuitenkaan pidä ajatella, että katsomukseltaan uskonnollisia tai hengellisiä yrittäjiä olisivat vain ne, jotka julistavat sitä näkyvästi. Moni yrittäjä tekee lujasti töitä, palvelee asiakkaitaan huolella, hoitaa talousasioita kohtuullisesti ja tuottaa yhteistä hyvää vakaumuksensa pohjalta.

Hedelmistään puu tunnetaan ja monen hyvän hedelmän takana on yrittäjän henkilökohtainen usko.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.