null Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 17. lokakuuta. Äänestämisen yhteydessä äänestäjän tulee esittää kuvallinen henkilötodistus. Edellytyksenä äänioikeudelle on, että täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä.

Espoon kaupungin keskusvaalilautakunnasta täsmennetään, että ennakkoon ei voi äänestää, vaikka täyttäisikin kahdeksantoista vaalipäivänä, koska äänestäjän tulee olla täysi-ikäinen.

Vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Espoossa ennakkoon äänesti kaikkiaan 35 131 ihmistä. Tilastokeskuksen mukaan kaikista Espoossa äänestäneistä 30,8 prosenttia äänesti ennakkoon.

Espoossa ennakkoon voi äänestää esimerkiksi Tapiolan, Leppävaaran ja Espoon Keskuksen postikonttoreissa.

Lisäksi Espoon kaupungilla on kymmenkunta muuta ennakkoäänestyspaikkaa. Muun muassa Aalto-yliopiston kirjasto Otaniemessä, Olarin Prisma, Soukan palvelutalo ja Matinkylän yhteispalvelupiste Isossa Omenassa tarjoavat mahdollisuuden ennakkoäänestykseen.

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää ainoastaan siinä paikassa, mikä on merkitty postitse saapuneeseen ilmoitukseen äänioikeudesta. Vastamuuttaneella äänioikeus saattaa olla aiempaan kotikuntaan, sillä äänioikeus on siinä kunnassa, jossa äänioikeutettu asui 7. syyskuuta 2012.

Toisin kuin eduskuntavaaleissa ja presidentinvaaleissa, kunnallisvaaleissa äänioikeuteen ei vaadita Suomen kansalaisuutta.

Kunnallisvaaleissa voivat äänestää Suomessa asuvat EU:n jäsenvaltioiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset. Myös muiden maiden kansalaiset voivat äänestää, mikäli heidän kotikuntansa on ollut Suomessa kahden vuoden ajan.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan edellisissä kunnallisvaaleissa vuonna 2008 Uudenmaan vaalipiirissä oli kaikkiaan 24 149 äänioikeutettua ulkomaalaista, joista 4171 äänesti.

Kunnallisvaalien ennakkoäänestysmahdollisuus on Suomessa 17.–23. lokakuuta ja ulkomailla17.–20. lokakuuta. Ulkomailla äänestyspaikkoina ovat Suomen edustustot, joista tarkemmat tiedot löytyvät verkkosivuilta www.vaalit.fi.

Varsinaisena vaalipäivänä, sunnuntaina 28. lokakuuta äänestyspaikat ovat auki kello 9–20.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.