null Kunnioittaminen on kehittymistä ja luopumista

Kunnioittaminen on kehittymistä ja luopumista

Ensi lauantaina vietetään maassamme pyhäin­päivää. Tuhannet ja taas tuhannet kynttilät syt­tyvät hautausmaille. Ihmiset muistavat esivan­hempiaan ja läheisiään, joita ilman heitä ei olisi olemassa ja joita ilman henkilökohtainen elä­mä ja maailma tuntuisivat puutteellisilta.

Menneiden sukupolvien kunnioittaminen ei ole pysähtymistä vaan hyvän kehityksen jat­kumista. Ihmisen pitää tietää, mistä on tullut, jotta hän voisi elää hyvin tätä päivää. Meidän hyvinvointimme, arvomme ja ihmissuhteem­me rakentuvat sen varaan, mitä olemme omil­ta vanhemmiltamme ja maamme rakentajilta perinnöksi saaneet.
Edellisten sukupolvien työn kunnioittami­nen ei merkitse muuttumattomuutta. Se on par­haimmillaan oman osuuden hyvää suorittamis­ta ihmiskunnan kehittymisen viestinjuoksussa.
Jos osaamme jättää maailman seuraaville suku­polville parempana kuin sen itse saimme, olem­me suoriutuneet osuudestamme hyvin.
Kehittymiseen kuuluu myös luopuminen. Maailma ja elämä näyttävät kovin erilaisilta teini­-iässä, keskellä kiivainta työikää ja van­huudessa.
Uusilla sukupolvilla pitää olla tilaa kasvaa ja kehittyä koko elämän ajan. Nuorten haaveille ja unelmille täytyy antaa tilaa. Jokai­selle sukupolvelle kuuluu oikeus toteuttaa oma hyvä elämänsä. Siksi elämän pitää olla jatku­vasti myös luopumista seuraavien sukupolvien hyväksi. 
Vanhemmille ja isovanhemmille on merki­tystä, kuinka heidän jälkeläistensä elämä kehit­tyy. Se voi olla erilaista kuin meillä, mutta silti se on arvokasta ja hyvää. Tehtävämme on tu­kea, poistaa esteitä ja nähdä, milloin itse olem­me hyvän kehityksen este.
Erilaisuuden hyväksyminen  on vaikeaa. Muutoksen hyväksyminen on vaikeaa. Seu­raavan sukupolven maailma ei enää ole mei­dän maailmamme – toivottavasti onneksi, ei  epäonneksi.
Kun katsomme oman maamme historiaa taaksepäin, voimme nähdä jatkuvaa kehitystä kohti entistä parempaa ja ihmisarvoi­sempaa elämää. Siitä kannattaa olla kiitollinen.
Kunnioittamiseen kuuluu myös anteeksian­to. Menneet sukupolvet ovat tehneet virheitä ja se on uskallettava sanoa. Ne pitää ymmärtää. Niitä ei saa tekemättömiksi.
Historiasta voim­me oppia ainakin sen, ettemme tee samoja vir­heitä uudelleen. Keksimme kyllä omammekin. Menneiden sukupolvien tekojen kostaminen tämän päivän ihmisille on järjetöntä.
Olisi hyvä, jos tiedostaisimme, miten me annamme jälkeläisillemme elämän mahdolli­suuksia. Vastuulliseen arvomaailmaan kuuluu sekä omien aikalaistemme elämänedellytysten parantaminen että tulevien sukupolvien mah­dollisuuksien säilyttäminen. Siten mekin ansait­semme omien jälkeläistemme kunnioituksen.
Pyhäinpäivän poistamisessa alkuperäisel­tä paikaltaan marraskuun ensimmäisestä päi­västä Suomi liittyy skandinaavis-­itäeurooppa­laiseen perinteeseen. Läntisen Keski-­ ja Etelä­-Euroopan maissa pyhäinpäivä on alkuperäisel­lä paikallaan marraskuun 1. päivänä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.