null Kuolema ei maksa mitään

Kuolema ei maksa mitään

Paheksun sitä epärehellisyyttä, jota kaupunginvaltuutettu Antti Vuorela ja Hanna Tarnanen ovat esittäneet mielipidepalstalla (K&k 6.6.). Paheksun valehtelemista.

Vuorela esittää kalkyylin tupakoinnin yhteiskunnalle aiheuttamista kustannuksista, jota hän sitten vertaa tupakkaveron tuottoon. Tarnanen panee paremmaksi; hän ottaa huomioon myös sairaspoissaolot, työkyvyttömyydet ja ennenaikaiset kuolemat. Mutta tappioista on vähennettävä voitot. Kumpikaan ei laske tupakoinnin yhteiskunnalle aiheuttamia säästöjä.

Kuolema ei ole kustannus. Sen sijaan ennenaikaisiin kuolemiin liittyy suuria säästöjä, joita Vuorela ja Tarnanen eivät laske. Eivät he ole laskeneet säästyneitä eläkkeitä eivätkä asumistukia, eivät myöskään muita sosiaalitukia eivätkä niitä sairaanhoitomenoja, joita jokaisella on elämänsä loppupuolella.

Näiltä yhteiskunnallisilta kustannuksilta tupakoitsijat meidät säästävät ymmärtäessään kuolla ennenaikaisesti. Jos oletetaan tupakoitsijan elämän päättyvän viisi vuotta ennenaikaisesti, täytyy saavutettujen säästöjen olla todella isot.

On monia asiallisia syitä vastustaa tupakointia, mutta rahalliset kustannukset eivät ole yksi niistä. On myös muita vastustamisen arvoisia asioita. Esimerkiksi purukumin jauhaminen on vastenmielistä. Kadulle syljetty purukumi tarttuu kengänpohjiin ja ravintolapöydän alapintaan kiinnitetty purkka varomattoman housunlahkeeseen.

Matti Aunola

isännöitsijä, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.