null Kuoleman kuvastimessa

Kuoleman kuvastimessa

Taas loistavat kynttilät kurpitsoissa. Haamut ja noidat heräävät henkiin. Lapset viettävät kauhujuhlia. Vakavahenkisemmät hiljentyvät pyhäinpäivänä muistelemaan poisnukkuneita omaisiaan. Kynttilät palavat kodeissa, hautausmailla ja kirkoissa. Marraskuussa kuolema muistuttaa meitä elämän rajallisuudesta. Ja hyvä niin.

Kun kuolema koskettaa, se synnyttää voimakkaita tunteita, torjuntaa, surua, vihaa, tuhoutumisen pelkoa. Joskus kuolema voi olla myös vapautus, joka kirkastaa elämää ja aivan erityisesti tietynlaisen elämän merkityksellisyyttä. Marttyyrien ja sankarien kuolemat ovat osoitus tästä.

Kollegani, kansanperinteen tutkija, on pohtinut sosiaalista kuolemaa, tilaa, jossa vanhus tai sairas laitostuu ja unohtuu yhteisön elämästä. Monelle meistä nämä ihmiset ovat jo elävältä kuolleita.

Kuolema kutsuu katsomaan menneisyyteen ja muistelemaan. Näin kuolema liittää meidät sukupolvien ketjuun, osaksi menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden jatkumoa. Se suhteellistaa elämää.

Antropologit muistuttavat, että kuolema on myös uhka, joka kyseenalaistaa paitsi yksilön myös koko yhteisön elämän jatkuvuuden. Kuoleman rituaalit auttavat meitä kohtaamaan tuntemattoman, mutta myös järjestämään elämää, jota on vielä jäljellä.

Nykymaailmassa kuolemakaan ei pääse pakoon mediaa. Media tuo kuoleman olohuoneisiimme ennen näkemättömällä tavalla. Katsomme kuolemaa silmiin, kun Norjan joukkomurhaajan liikkeistä Utøya saarella kiertää videokuvaa maailmalla.

Osama bin Ladenin, Muammar Gaddafin, prinsessa Dianan ja John F. Kennedyn kuolemat ovat olleet valtavia mediaspektaakkeleita. Kuolemasta on tullut keskeinen osa myös populaarikulttuuria ja erilaisia alakulttuureja kuten death metal -musiikkia, goottityyliä ja vampyyrielokuvia. Kuolema tarjoaa siis elämäntyylin (sic!) aineksia, ja sen avulla voi rakentaa identiteettiä.

Juuri kuolleen Applen johtajan Steve Jobsin kerrotaan sanoneen näin: ”On elettävä niin kuin jokainen päivä olisi viimeinen. Silloin olemme ainakin kerran oikeassa.”

Kuolema on. Se auttaa meitä näkemään, millaisista arvoista ja uskomuksista elämämme kutoutuu. Kenen kuolemaan sinun elämäsi kietoutuu?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.