null Kuolemantuomiot vähenivät Yhdysvalloissa vuoden 1991 tasolle

Yhdysvaltain 50 osavaltiosta eniten kuolemanrangaistusta odottavia on Kaliforniassa. Kuvassa on kalifornialainen San Quentinin vankila. Kuva: Thinkstock

Yhdysvaltain 50 osavaltiosta eniten kuolemanrangaistusta odottavia on Kaliforniassa. Kuvassa on kalifornialainen San Quentinin vankila. Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

Kuolemantuomiot vähenivät Yhdysvalloissa vuoden 1991 tasolle

Republikaaneista 72 prosenttia ja demokraateista 34 prosenttia kannattaa kuolemanrangaistusta.

Vuonna 2016 Yhdysvalloissa tuomittiin kuolemaan 20 ihmistä. Määrä on pienempi kuin kertaakaan vuoden 1991 jälkeen, jolloin kuolemantuomio langetettiin 14 kertaa, kertoo Pew Research Center. Erityisesti Teksasissa kuolemanrangaistusten määrä laski edellisvuosiin nähden.

Viime vuonna kuolemanrangaistuksia langetettiin ainoastaan viidessä osavaltiossa – Alabamassa, Floridassa, Georgiassa, Missourissa ja Teksasissa. Edellisen kerran määrä oli tällä tasolla vuonna 1983. Esimerkiksi vuonna 1999 kuolemanrangaistukseen tuomittiin yhteensä 20 osavaltiossa.

Myös kuolemanrangaistuksen kannatus Yhdysvaltain yleisessä mielipiteessä on kääntynyt hienoiseen laskuun. Viime vuonna julkaistun kyselytutkimuksen mukaan 42 prosenttia amerikkalaisista vastustaa kuolemanrangaistusta. Sitä kuitenkin kannattaa vielä 49 prosenttia. Republikaaneista 72 prosenttia ja demokraateista 34 prosenttia kannattaa kuolemanrangaistusta.

Yhdysvaltain korkein oikeus poisti kuolemanrangaistuksen lainsäädännöstä vuonna 1972, mutta neljä vuotta myöhemmin laki otettiin takaisin käyttöön. Vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on tuomittu kuolemaan 1442 ihmistä. Yhdysvaltain 50 osavaltiosta kuolemanrangaistus on voimassa 31:ssä. Kuolemanrangaistusta odottaa tällä hetkellä yhteensä 2 905 ihmistä. Eniten heitä on Kaliforniassa, jossa kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoa odottaa 741 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.