Kuolleiden ja elävien talo
Kuva: Anu Heikkinen

Kuva: Anu Heikkinen

Kuolleiden ja elävien talo

Jyhkeän punatiilirakennuksen pääoven yläpuolella lukee: Statutum est hominibus mori, ihmisen osaksi on säädetty kuolla. Talon sisäpuoli puolestaan sykkii elämää ja luovuutta.

Harvan helsinkiläisrakennuksen kehityskaari on yhtä kummallinen kuin Harjun nuorisotalon. Aleksis Kiven kadulla sijaitseva rakennus valmistui alun perin ruumishuoneeksi vuonna 1922, toimi sittemmin pari vuosikymmentä maalivarastona ja lopulta vuosia kodittomien ja irtolaisten majapaikkana.

Arkkitehti Albert Nybergin suunnittelemassa ruumishuoneessa vainajat pestiin ja pantiin arkkuihin ennen viimeistä junamatkaansa Sörnäisten rantaradan kautta Malmin hautausmaalle. Rautatiekuljetukset ja ruumishuone lakkautettiin 1950-luvun puolivälissä.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin rappeutunut rakennus kunnostettiin nuorten aloitteesta nuorison kokoontumispaikaksi. Vuodesta 1986 lähtien se on toiminut Kallion seudun nuorisokulttuurin kehtona, josta on noussut myös monia eturivin musiikkiartisteja.

Harjun nuorisotalon pihatapahtumasta alkunsa saanut Kallio kukkii -kaupunkifestivaali täyttää tänä keväänä 20 vuotta. Kymmenpäiväinen tapahtuma alkaa lauantaina 9.5. Juhlan kunniaksi nuorisotalo järjestää kaikille avoimen piknikin Dallapénpuistossa ensi viikon lauantaina ja sunnuntaina.

Anu Heikkinen
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: