Minna Canthin katu. Kuva: Pekko Vasantola
Kuopion tulisielu
”Aina herkkä, hellä, hehkuvainen,/seuran sydän innostaja nuorten./Tarmokas kuin mies, mut vieno nainen,/päivänpaiste, pehmittäjä vuorten.”
Näin runoili J.H. Erkko kirjailija Minna Canthista (1844–1897). Runosta sai myös kirjallisuudentutkija Minna Maijala nimen tuoreelle elämäkerralleen Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth (2014).
Canth oli aikansa merkittävimpiä kirjailijoita ja rohkea naisten ja köyhien puolestapuhuja. Hänen näytelmiään esitetään edelleen.
Kuopiolainen pikkukauppiaan tytär meni nuorena naimisiin. 14 vuotta myöhemmin hän jäi leskeksi ja seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Lehtorinleski Canth muutti pesueineen takaisin Kuopioon, lapsuudenkotiinsa Kanttilaan, ja alkoi hoitaa perheen kangas- ja lankakauppaa.
Maijalan mukaan Canth liittyi kaikkiin ajan edistyksellisiin yhdistyksiin, oli perustamassa kouluja ja Wapaita aatteita -lehteä ja kutsui usein vieraita saadakseen vaihtaa ajatuksia. Kanttilasta tuli eräänlainen kulttuurisalonki, jossa viihtyivät taiteilijat ja vaikuttajat Juhani Ahosta alkaen.
Kun Canthin lapset olivat teini-ikäisiä, Kanttilassa kokoontui nuorten Oras-seura, jossa Minna ei edustanut ”järjestysvaltaa” vaan inspiroi nuoria esimerkiksi tekemään näytelmiä. Kanttilassa pelattiin myös innokkaasti korttia – huvin vuoksi, mutta ei koskaan rahasta. Siitä emäntä oli tarkka.
Eira Serkkola
Jaa tämä artikkeli: