null Kuplan kyytiin museossa

Tuttu ajopeli. Suomi Finland 1900 -näyttelyssä esillä oleva Volkswagen Kupla vuodelta 1966 herättää muistoja.

Tuttu ajopeli. Suomi Finland 1900 -näyttelyssä esillä oleva Volkswagen Kupla vuodelta 1966 herättää muistoja.

Kuplan kyytiin museossa

Kansallismuseossa avatussa perusnäyttelyssä Suomi Finland 1900 voi tehdä matkan menneisyyteen. Törmään heti näyttelyn alussa 70-lukulaiseen olohuoneeseen, joka on kuin kopio lapsuuteni kodin olohuoneesta ruskeine raitasohvineen ja tiikkisine kirjahyllyineen. Nostalginen tunnelmointi jatkuu seuraavassa huoneessa, jonka vitriineissä on 1960- ja 1970-lukujen tavaroita muovisesta maitopussista leveälahkeisiin farkkuihin. Huonetta hallitsevat kuplavolkkari, jollaisella kolmilapsinen perheemme aikoinaan huristeli, sekä kylänraitilta tuttu vauhtipeli, pappatunturi.

Suomi Finland 1900 -näyttely kattaa koko vuosisadan, joten muisteltavaa ja kiinnostavaa katsottavaa riittää kaikenikäisille. Kahden viimeisen vuosikymmenen vitriiinit puuttuvat vielä, mutta ne saadaan valmiiksi myöhemmin tässä kuussa. Näyttely keskittyy esineiden ja filmien avulla suomalaisen arjen esittelyyn, kuten ruokaan, muotiin, liikenteeseen ja viestintään. Tietoa saa myös ajanjakson sodista sekä poliittisista ja muista tapahtumista.

Näyttelyssä on hyödynnetty myös uudempaa tekniikkaa. Osastoille sijoitetut monikosketuspöydät toimivat kuin kosketusnäyttöpuhelimet, ja niiden avulla saa tietoa eri aihepiireistä kuvien ja tekstien muodossa. Koululaisryhmät taatusti syöksyvät pöytien kimppuun.

1900-luvusta kertovaa näyttelyä edelsi museossa tehty kysely, jossa kävijät saivat kertoa, mitkä olivat heidän mielestään 1900-luvun tärkeimmät esineet, tapahtumat ja ilmiöt. Vastauksia tuli 250, joiden mukaan tärkeimmät esineet olivat pyykinpesukone, puhelin, auto, televisio ja tietokone. Merkittävimpiin ilmöihin ja tapahtumiin kuuluivat itsenäistyminen ja liikenteen kehittyminen.

Kansallismuseo hankki näyttelyyn esineitä eri paikoista. Osaa vanhoista esineitä ei ollut helppo löytää. Yksi niistä oli 60-luvulla valmistettu e-pillerirasia, josta oli aluksi esillä vain konservaattorin tekemä kopio. Näyttelyyn on nyt kuitenkin saatu lahjoituksena aito rasia.

Suomi Finland 1900 -näyttely
Suomen kansallismuseossa, Mannerheimintie 34. Museo avoinna ti-su klo 11–18, ma suljettu.
Liput 6 ja 8 euroa,
alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Lisätietoa: www.kansallismuseo.fi

Marjo Kytöharju

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.