null Kurdiruoka houkutti kansainväliseen iltaan

Kurdiruoka houkutti kansainväliseen iltaan

Kasvava maahanmuuttajien määrä näkyy Malmin seurakunnassa.

Teksti Heidi Rautionmaa
Malmin seurakunnassa lähetyksen ja monikulttuurisuustyön työntekijät järjestävät kulttuurienvälisiä tilaisuuksia. Monikulttuurisuustyötä tekee seurakunnassa kaksi työntekijää.

– Kannan huolta muun muassa suurperheiden äideistä ja vanhuksista. Syrjäytymisvaara on suuri, sanoo diakonia-monikulttuurisuustyön diakonissa Helena Pietinen.

Malmin seurakunnassa on jatkuvasti aikuisrippikouluja, joissa opiskellaan suomeksi tai englanniksi.

Pihlajamäen kirkossa vietettiin hiljattain kansainvälistä iltaa kurdilaisen ruuan ympärillä. Pöydässä istuivat Iranista muuttanut Rasoul Khorram ja Turkista tullut Teslim Arslan. Molemmat käyvät seurakunnassa opiskelemassa suomea. Heidän mukaansa kirkossa on myös sellaista toimintaa, johon muslimi voi osallistua.

– Kirkossa ei ole vain hartauksia. Täällä on hyvä opiskella suomea, Khorram toteaa.

Arslanin mukaan ryhmään pääsi heti, ja opiskelu on ilmaista.

Helena Pietisen mukaan ryhmissä syntyy luontaista vuoropuhelua. Opettajina ovat toimineet vapaaehtoiset, joita kiinnostaa maahanmuuttajien auttaminen. Opetuksessa käytetään muun muassa päivän lehtiä.

Keväällä ryhmät menevät yhdessä tutustumaan eduskuntaan. Ryhmissä on ollut maahanmuuttajia esimerkiksi Etiopiasta, Somaliasta, Kiinasta, Afganistanista, Iranista, Turkista, Ukrainasta, Romaniasta ja Venäjältä.

Kansainvälisissä illoissa ihmiset voivat tutustua toisiinsa. Mukaan toivotaan myös kantasuomalaisia. Rasoul Khorramille ja Teslim Arslanille kynnys tilaisuuteen ei ole korkea, koska seurakunnan työntekijät ovat tulleet tutuksi omassa ryhmässä.

Jotakin kritisoitavaa Khorramilla kuitenkin on. Hänen mukaansa miesten ja naisten tulisi opiskella yhdessä. Naiset opiskelevat omassa ryhmässä, koska kaikki eivät voi tulla miesten kanssa samaan ryhmään. Naisten ryhmässä on kotona olevia naisia, jotka pääsevät omaan piiriinsä parhaiten päiväsaikaan.

– Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Miksi sukupuolet jaetaan näin? Eikö tulisi vain opetella olemaan yhdessä? Rasoul Khorram sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.