Kutsutaanko isää äidiksi sukupuolen korjauksen jälkeen?

Kutsutaanko isää äidiksi sukupuolen korjauksen jälkeen?

Helsingin Sanomien mielipideosastolla (5.11.) oli tarina otsikolla Perheemme pakotetaan eroon. Jutussa kerrotaan, että perheen isä vaihtaa sukupuolen ja saa sitten naisen sosiaaliturvatunnuksen. Edessä on myös avioero, koska kirkossa solmittu avioliitto mitätöityy. Tätä perheen keski-ikäinen äiti kritisoi. Hän otti esiin, miten isäänsä syvästi rakastavat lapset voidaan pakottaa avioerolapsiksi. No jopas on. Ensinnäkin, jos tästä miehestä tulee virallisesti nainen, niin alkuperäistä avioliiton toista osapuoltahan ei enää ole olemassa.

Vertailun vuoksi voi todeta, että kun Neuvostoliitto lakkasi olemasta, lakkasi myös Suomen ja Neuvostoliiton välinen YYA-sopimus olemasta, koska toista osapuolta ei enää ollut. Edelleen, onko näillä lapsilla enää isää, kun kerran isä on muuttunut sisäisesti, ulkoisesti ja lakiteknisesti naiseksi? Kutsuvatko he tätä uutta naista isäksi edelleen?

Minusta tämä on melko vastenmielistä koko juttu. Ennen kaikkea lasten tulevaisuus huolestuttaa, mitä he saavat kokea, kun perheessä on kaksi naista, joista toinen on sukupuolenvaihdoksen tehnyt isä. Vai meneekö se niin, että näillä lapsilla on sitten kaksi äitiä? Vai onko isä edelleen perheessä, vaikka hän ei olekaan enää mies?

Ari Linna

Jaa tämä artikkeli: