Kuunteleminen

Kuunteleminen

Suuri ihmisjoukko on koolla. Rauhallisen kaunis, hiljaisesti virtaava tai vahvasti sykkivä, voimakkaasti soiva musiikki vaihtelevat täydellisen hiljaisuuden kanssa. Iso esittäjistö, pieni ryhmä tai yksi taiteilija tarjoavat parastaan.

Kuulolle tullut kansalainen voi istua rauhassa, päästää ajatukset vaeltamaan. Hengitys ottaa tyynemmän rytmin ja koko keho rentoutuu. Tai sitten musiikin reipas pulssi tempaa mukaansa, tuo iloisen mielen ja virkistää. Vanhat ja tutut tai tuoreet ja tuntemattomat sävelet kuljettavat merkityksiä, tuovat mieleen muistoja tai avaavat uria uuteen. Arjen murheet sekä työn tai työttömyyden paine on mahdollista hetkeksi unohtaa.

Musiikin keskellä voi levätä ja ottaa kuulemastaan vastaan sen verran kuin sopivalta tuntuu, ymmärtää sen verran kuin ymmärtää ja antaa muun virrata ohi. Kuuntelemisessa ei parhaimmillaan edes ole kyse järjellä käsittämisestä vaan heittäytymisestä, kokonaisvaltaisesta aistimisesta. Hiljentyessään voi kohdata oman ainutlaatuisen itsensä ja tervehtiä hyväksyvästi hymyillen: Tämmöinen minä olen. Nämä lahjat ja puutteet minulla on. Näin on hyvä. Keskittynyt rauhoittuminen tekee ihmiselle hyvää, hoitaa mieltä ja sydäntäkin. Aina ei tarvitse osata kommentoida.

Hyvää musiikkia voi toki kuunnella myös kotona. Yhtä kaunista se on silloinkin, yhtä kirkasta ja kuulasta, yhtä rauhoittavaa ja virkistävää. Kaiken kokeminen yhdessä toisten kanssa kuitenkin lisää elämykseen yhden hauraan elementin – tiedon siitä, että tämä kokoontunut joukko elää ja hengittää tämän kaiken ainutkertaisena yhteisönä, tässä ohi kiitävässä hetkessä, joka ei samanlaisena enää koskaan toistu.

Jos ympärillä vielä on avara, visuaalisesti ruokkiva ja huolellisesti rakennettu tila, tarjoavat sen laajuus ja korkeus, sen harkitut kuvat ja historiaa henkivä tai tuoreesti ajateltu arkkitehtuuri iloa myös silmälle.

Mistäkö on kysymys? Kirkkokonsertista. Jos esitettävän musiikin laji on outo, siihen on mahdollista totuttautua, maistaa kuten uudenlaista ruokaa maistetaan.

Kirkossa, Herran huoneessa, voi myös kohdata Jumalan, Luojansa, joka puhuu tai laulaa meille kaikessa siinä, minkä kohtaamme.

Pälvi Ahoinpelto, toimituspäällikkö
palvi.ahoinpelto@kirkkojakaupunki.fi

Kirkko soikoon -festivaali Helsingissä 21.–30.3.2014

Jaa tämä artikkeli: