Kirkolla kohdataan. Laajasalon alueen kuusikymppisten riennoissa on syntynyt paljon uusia yhteyksiä ja ystävyyksiä. Kuvassa Leena Koivunen (vas.), Ritva Pykäläniemi, Juha-Matti Törmä ja Jukka Annala.
Kuusikymppiset löysivät seurakunnan
Laajasalon tuoreet eläkeläiset ovat löytäneet toisensa kirkon piiristä.
Teksti Salla Korpela
Kuva Sirpa Päivinen
Laajasalossa on jo muutaman vuoden ajan käynyt kuhina, kun alueen noin kuusikymppiset asukkaat ovat keksineet itselleen yhteistä tekemistä. On matkaryhmä, kotiseuturyhmä, kirjallisuusryhmä, puikot heilumaan -ryhmä ja laulukoulu. Tietokoneryhmä on ollut ja elämäntarinaryhmä on taas tulossa.
Tätä kaikkea pyörittävät aktiivit itse ja ilman budjettia, toki kirkon tiloissa ja seurakunnan tuella.
Kaikki sai alkunsa nelisen vuotta sitten, kun muutaman aktiivisen seurakuntalaisen aloitteesta kirkolle kutsuttiin Laajasalon alueen eläköitymisikäiset jäsenet miettimään, mitä he haluaisivat tehdä yhdessä.
– Tutkimme, mitä kiinnostavaa seurakunnalla olisi tarjota ikäihmisille ja huomasimme, että toiminta oli suunnattu huomattavasti iäkkäämmälle porukalle, kertoo Jukka Annala , yksi aloitteentekijöistä.
Kutsu lähti muutaman vuosiluokan koteihin. Paikalle odotettiin kourallista ihmisiä, tuli nelisenkymmentä.
– Yhteisen toiminnan ideoita kirjattiin kartonkiarkeille ja ihmiset saivat laittaa nimensä heitä kiinnostavan idean alle, muistelee Laajasalon aikuis- ja vapaaehtoistyöstä vastaava pastori Arja Vaulas .
– Sanoin jo ensimmäisessä kokouksessa, että heitän pallon teille, toimikaa! Vaulas toteaa.
Heti aluksi syntyi tavattoman suosittu Variksen laulukoulu, jota vetää Itä-Helsingin musiikkikoulun eläkkeellä oleva rehtori Heikki Varis .
Myös matkaryhmän järjestämät, omakustanteiset matkat ovat olleet suosiossa. Kotimaan teatteri- ja muiden retkien bussit varataan hetkessä täyteen. Ulkomaillekin on reissattu, muun muassa rajantakaiseen Karjalaan sekä Viroon, missä laajasalolaisilla on avustuskohde, Peetelin lastenkoti. Myöhemmin tänä keväänä porukka on lähdössä Israeliin.
– Minulla on noin 150 nimen postituslista. Lisäksi tiedotamme seurakunnan omassa Kiikari -lehdessä ja matkoista myös Kirkossa ja kaupungissa , kertoo yhteyshenkilö Ritva Pykäläniemi .
– Vaikka tätä kutsutaankin juuri ”kuusikymppisten toiminnaksi”, mukaan saavat tulla kaikki iästä riippumatta, myös muut kuin laajasalolaiset, kertoo Juha-Matti Terämä , myös yksi perustajista.
Aktiivisen toiminnan perusedellytys on se, että keskellä Laajasalon palveluita sijaitseva kirkkorakennus palvelee seurakuntalaisia myös arkisin. Se on auki aamusta iltaan ja aulassa toimii joka arkipäivä kahvila kello 10–14. Sitäkin pyörittävät vapaaehtoiset suntioiden avustuksella.
Laajasalon kuusikymppiset ovat tehneet yhdessä kaikenlaista kivaa, jolla ei ole ollut suoranaista hengellistä tai kirkollista sisältöä. Silti toiminta on haluttu pitää seurakunnallisena.
– Matkoilla on ollut aina seurakunnan työntekijä mukana, on pidetty lähtöhartaus, bussissa on laulettu virsiä ja hengellisiä lauluja, Jukka Annala kertoo.
Yhteiset riennot ovat olleet matalan kynnyksen väylä muihinkin seurakunnan toimintoihin, kuten messuun tai vapaaehtoistyöhön.
Kuusikymppisten aktivoituminen seurakunnan piirissä on Laajasaloa laajempi ilmiö. Muun muassa Vantaankosken seurakunnassa on tämän kevään kuluessa toiminut peräti 25 aikuisten ryhmää ja kuusi seniorikerhoa. Ryhmien ohjaajat ovat suurelta osin vapaaehtoisia.
– On riemullista kokea olevansa hyödyksi. Toiminnassa mukana olevia yhdistää kokemus, että minulla on vapaaehtoisena seniorina vielä annettavaa. Heillä on osaamista, kykyjä, taitoja, innostusta, asenne ja arvot kohdallaan, toteaa Vantaankosken seurakunnan vs. aikuis- ja seniorityön työalasihteeri Marjatta Harvakari .
Lisätietoa Laajasalon kuusikymppisten riennoista löytyy Roihuvuoren seurakunnan nettisivuilta.
Jaa tämä artikkeli: