Kymppijuhlista tuli kevään juhla
Ilo irti. Mona Vanhala (keskellä vasemmalla) ja Lilli Stenberg vilvoittelivat helteisellä Linnanmäellä. Helsingin seurakunnat kutsuivat kymmenvuotiaat viettämään synttäreitä kavereidensa ja perheidensä kanssa. Ensi vuonna järjestetään uudet pirskeet.

Ilo irti. Mona Vanhala (keskellä vasemmalla) ja Lilli Stenberg vilvoittelivat helteisellä Linnanmäellä. Helsingin seurakunnat kutsuivat kymmenvuotiaat viettämään synttäreitä kavereidensa ja perheidensä kanssa. Ensi vuonna järjestetään uudet pirskeet.

Kymppijuhlista tuli kevään juhla

Seurakunnat saivat melkein täyskympin Linnanmäellä vietetyistä kymmenvuotiaiden syntymäpäiväjuhlista.

Teksti Ulla-Maija Vilmi
Kuva Nina Kaverinen

Viime lauantaina 24. toukokuuta Sara Heimo, 10, pääsi seurakunnan kutsusta ja osittain sen sponsoroimana juhlimaan pyöreitä vuosiaan Linnanmäellä. Sen hän teki yhdessä äitinsä Margitin ja veljensä Oskarin kanssa. Matkaan lähdettiin Vartiokylän kirkolta kotiseurakunnan järjestämällä bussilla.

– Bussi tuli nopeasti. Olimme jonottamassa sisäänpääsyä ennen kello yhtä. Jono oli tosi pitkä. Aiomme käydä mahdollisimman monessa laitteessa, perheenjäsenet kertoivat toisiaan täydentäen.

Mukana oli myös Saran ystävä, niin ikään 10-vuotias Maisa Hintikka yhdessä äitinsä Iitun kanssa. Iitu Hintikan ansiota oli, että juhlat ylipäätään huomattiin. Hän oli nähnyt ne seurakunnan tapahtumatiedoista ja kertonut myös ystäväperheelle.

Mutta puheet sikseen, oli aika suunnata laitteisiin. Kuin alkusoitoksi kävivät kahvikuppikaruselli, linnunrata ja raketti.

Kymmenvuotiaita tuli Linnanmäelle muistakin Helsingin seurakunnista, yhteensä lähes tuhat, ja perheenjäsenet päälle. Helsingissä on kaiken kaikkiaan viitisen tuhatta kymmenvuotiasta. Kirkon jäseniä heistä on noin 3 500.

Seurakunnissa on järjestetty kymppijuhlia ennenkin. Paikalliset juhlat ovat olleet erilaisia eri seurakunnissa. Myös kiinnostus ja osallistujamäärät ovat vaihdelleet. Tänä vuonna Helsingissä päädyttiin yhteistapahtumaan, kertoo Helsingin seurakuntien nuorisotyön sihteeri Rauno Vänskä.

– Nuorisotyöntekijöiden kesken olemme pohtineet laajemminkin, mitä sellaisia isoja tapahtumia tai merkittäviä elämänkäänteitä on lasten ja nuorten elämässä, joihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Ensimmäisen kymmenen ikävuoden täyttyminen on selvästikin yksi sellainen, Vänskä sanoo.

Kymmenvuotiaat ovat Rauno Vänskän mukaan toimivia ja taitavia, energisiä, vilkkaita, kekseliäitä ja ajattelevia.

– Jokaisen kymmenvuotiaan on hyvä päästä kokemaan, että samanikäisiä on paljon ja että kaikilla on senhetkisiä vahvuuksia. Jokainen on sellaisenaan hyvä ja arvokas, hänet kannattaa huomata ja hänen ihmisenä olemistaan tukea.

Ajattelunsa kehittyessä lapsi voi kymmenen ikävuoden tienoilla alkaa pohtia monenlaisia asioita henkilökohtaisemmin, omasta itsestään käsin. Mietiskelyn kohteena voivat olla myös elämän syvyysulottuvuudet.

– Kymppivuotias voi miettiä, mitä on elämä ja mikä on Jumala, tai onko jotain ihmistä korkeampaa. Seurakunta voi tarjota paikan, joka ei vierasta uskonnollisia tai muitakaan elämänkysymyksiä. Samalla se tarjoaa näkökulmaa, että Jumala on ja pitää huolen jokaisesta.

Se, että kymppijuhlia päädyttiin viettämään juuri Linnanmäellä, liittyy toiseen tasakymmenjuhlaan. Poikien ja tyttöjen keskuksen PTK:n Uudenmaan ja Helsingin piiri täyttää tänä vuona 40 vuotta.

Piirijärjestön ideana on toteuttaa yhteisiä hankkeita seurakuntarajojen ohi ja yli. Se järjestää neljän vuoden välein hiippakuntaleirin. Ensi vuonna on vuorossa tyttöjen ja poikien yhteinen suurleiri Kipinä Partaharjulla.

– Viime syksynä päätimme, ettemme halua juhlia tasavuosia toimintaan osallistuneiden nuorisotyöntekijöiden ja muiden aikuisten kesken. Päädyimme perhejuhlaan Linnanmäellä. Helsingin seurakunnat halusivat juhliin erityisesti kymmenvuotiaat, kertoo kouluttaja Jukka Jylhä.

Helsingin seurakuntien sponsoroimat laiterannekkeet maksoivat kymmenvuotiaalle kympin ja vanhemmalle kaksi kymppiä. Piirijärjestö kustansi Estradille ohjelman, jossa musisoivat Pekka Laukkarinen ja Leevi Helo. Taikuri Marko sai valkoisen liinan muuttumaan punaiseksi, ja Wilson Kirwa puhui hyvästä elämästä, rohkeudesta ja uteliaisuudesta.

Pääosaa kymmenvuotiaista kiinnostivat enemmän Linnanmäen laitteet kuin Estradin ohjelma. Kun päivään osui toukokuinen helle, huvipuisto houkutteli myös monia muita kävijöitä. Se tiesi pitkiä jonoja laitteisiin koko päiväksi.

Kun tuomiokirkkoseurakuntalaiset kymmenvuotiaat Lilli Stenberg ja Mona Vanhala pääsivät lopulta, noin kolmen vartin jonotuksen jälkeen, vonkaputoukseen, kastuminen tuntui enemmän kuin ansaitulta.

Laitteiden välillä tuntui hyvältä vetää vähän henkeä, syödä ja juoda jotain. Puistolalainen kymppijuhlija Emil Lähde ja hänen isänsä Pete istahtivat hetkeksi oikein pöydän ääreen.

– Kivaa on ollut, totesi Emil pikajunan, vekkulan, lohikäärmeen ja hurjakurun kokemuksella.

Rauno Vänskä paljastaa, että Helsingin seurakuntien suunnitelmissa on järjestää myös ensi vuoden kymppijuhlat Linnanmäellä.

Jaa tämä artikkeli: