null Kyselytutkimus: Nuoriso raitistuu

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

Kyselytutkimus: Nuoriso raitistuu

Raittiiden nuorten osuus on yli kaksinkertaistunut vuoden 2000 jälkeen. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämän vuotisesta kouluterveyskyselystä. Raitistumisen trendi näkyy myös katukuvassa ja esimerkiksi kirkon erityisnuorisotyön Saapas-toiminnassa.

Peruskouluikäisten ja lukiolaisten nuorten hyvinvoinnista voi raportin perusteella yleisesti todeta, että edelliseen kyselyvuoteen verrattuna humalajuominen on vähentynyt. Ammattikoululaisista liki joka neljäs ilmoittaa olevansa raitis, peruskoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista lähes kolme viidestä.
 

Miksi nuoret juovat vähemmän?

Osasyy nuorten vähentyneeseen alkoholinkäyttöön saattaa olla sen saatavuuden vaikeutuminen. Tästä käy osaltaan kiittäminen päivittäistavarakauppojen tekemiä ikärajatarkastuksia.  Saatavuutta rajoittaa myös aikuisten kiristynyt suhtautuminen siihen, ostavatko tai tarjoavatko he alaikäiselle alkoholia.

Yksi raitistumisen taustalla vaikuttavista tekijöistä lienee, että nuorten ajan- ja rahankäyttö on muuttunut. Alkoholia ei ehkä tarvitse tai ehdi käyttää, koska aikaa kuluu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Oma vaikutuksensa nuorten raittiusboomiin saattaa löytyä myös virkavallan toimista. Poliisi kun voi ottaa yhteyttä alaikäisten asiakkaittensa kotiin yhyttäessään näitä alkoholinkäytöstä julkisella paikalla.
 


Muutoksia myös asenteissa

”Nuorisokulttuuri on kaiken kaikkiaan muuttunut sitten vuoden 2000 ja se näkyy meidänkin työssämme monella eri tavalla. Nykyään näkee enää harvoin isoa porukkaa, jossa kaikki ovat humalassa. Selvin päin olevia nuori sen sijaan on todella paljon”, toteaa erityisnuorisotyönohjaaja Sanna Parkkinen Helsingin seurakuntayhtymästä

Parkkisella on kokemusta erityisnuorisotyöstä ja Saappaan toiminnasta Helsingissä vuodesta 2007. Hän on havainnut jo tässäkin ajassa muutoksia nuorten alkoholikäyttäytymisessä.

”Ehkä muutos on pidemmällä aikavälillä vielä selkeämmin nähtävissä. Emme Saappaan toimijoina toki tiedä, miten esimerkiksi kotibileissä juhlitaan, mutta katukuvassa näemme nykyään aika harvoin kovassa humalatilassa olevia nuoria.

Parkkinen uskoo muutokseen myös asennerintamalla.

”Jos joku porukasta ei käytä alkoholia ollenkaan, asia on kaikille muille ihan ok. Ryhmäpaine on nuorilla ehkä ennen ollut kovempi. He eivät pidä kummallisena, ettei joku juo – se on jokaisen oma asia. Alkoholia käyttävät ja ne, jotka eivät juo, mahtuvat samaan porukkaan."
 

THL:n Kouluterveyskysely toteutettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa samanaikaisesti koko Suomessa ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijat vastasivat siihen ensimmäistä kertaa sähköisesti. Vastaajia oli pääkaupunkiseudulla yli 30 000, kun koko maassa heitä oli yli 183 000.

Tiedonkeruussa esiintyneiden ongelmien takia alueellisia tuloksia ei tämän vuoden aineistosta voitu eritellä. Koko Suomea koskevia tuloksia löytyy täältä

Palveluoperaatio SAAPAS on kirkon erityisnuorisotyön muoto, jota toteutetaan alle 18-vuotiaiden nuorten parissa, siellä missä nuoret viettävät aikaansa.

Saapas etsii lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan! Ilmainen vapaaehtoiskoulutus alkaa 3. helmikuuta 2015. Koulutuksen alaikäraja 18 vuotta.

Kurssiin kuuluu koulutusta ihmissuhdetaidoista, ensiavusta, kriisityöstä, turvallisuudesta, some-osaamisesta sekä osallistumista käytännön toimintaan. Katso lisätietoja täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.