null Kysyn vaan: Miksi kirkko vastustaa sijaissynnytyksiä?

Kysyn vaan: Miksi kirkko vastustaa sijaissynnytyksiä?

Oikeusministeriö pohtii, pitäisikö sen alkaa valmistella sijaissynnytyksen sallivaa lakia. Sijaissynnytykset ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2007. Ministeriön pyynnöstä myös kirkko antoi aiheesta lausunnon. Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja, kirkkoneuvos Pekka Huokuna, miksi kirkko otti kielteisen kannan?

– Kirkkohallituksen täysistunnon päättäjät eivät nähneet lainsäädännön muuttamiseen riittävästi perusteita. Asiasta käytiin pitkä keskustelu. Siihen ei ole helppoja ratkaisuja.

Lainmuutosta on perusteltu muun muassa sillä, että avun hakeminen ulkomailta vähenisi. Ulkomaille hakeutuminen ei loppuisi kuitenkaan kokonaan, koska kaikki parit eivät pääsisi kotimaassa mukaan sijaissynnytysjärjestelyihin.

Millaisia ongelmia sijaissynnytysten katsottiin tuovan?

– Sijaissynnyttäjä voi kiintyä lapseen ja kokea vauvan luovuttamisen hankalaksi. Tilanne ei ole yksinkertainen silloinkaan, jos todetaan sikiövaurio. Synnyttävällä naisella on juridinen oikeus päättää, jatkaako hän raskautta, mutta tällaisissa tapauksissa tilanne koskettaisi muitakin vanhempia.

Kirkko ei ole lääketieteen asiantuntija. Miltä pohjalta kirkko voi arvioida kysymystä?

– Pääosin etiikan pohjalta. Lääketieteellisiä seikkoja arvioidessa hyödynnettiin sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan lausuntoa.

Kirkon mukaan lapsettomuutta voidaan hoitaa lääketieteellisesti. Miksi raja on vedetty juuri lapsettomuushoitojen ja sijaissynnytysten välille?

– Lapsettomuushoidoissa on kyse yksittäisen naisen tai parin tarpeesta. Sijaissynnytysjärjestelyissä pariskunnan halu saada lapsi vaikuttaa kolmanteen ihmiseen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.