null Kysyn vaan: Mitä hyötyä on sovittelusta?

Kysyn vaan: Mitä hyötyä on sovittelusta?

Vantaalla on soviteltu rikoksia ja riita-asioita 30 vuotta. Nyt Vantaa tarjoaa sovittelupalvelut myös 11 muulle kunnalle. Millaisia asioita voidaan sovitella, Vantaan sovittelutoimiston johtaja Terttu Mehtonen?

– Eniten tulee pahoinpitelyihin, vahingontekoihin ja omaisuusrikoksiin liittyviä aloitteita. Taustalla voi olla myös esimerkiksi kotirauhan häirintää tai naapurusten välisiä riitoja. Osapuolet keskustelevat aiheutuneista vahingoista ja sopivat korvauksista.

– Meille päätyvät rikokset ovat lieviä. Jos kyse on suurista korvaussummista tai vakavista vammoista, käsittely on syytä jättää oikeudelle.

Osallistuminen on vapaaehtoista. Miksi sovittelu kannattaa?

– Osapuolet pääsevät vaikuttamaan asian käsittelyyn. Käräjäoikeudessa ei pysty vaikuttamaan lopputulokseen.

Millaisiin ratkaisuihin on mahdollista päätyä ja miten prosessi etenee?

– Joskus riittää anteeksipyyntö. Myös rahallisista korvauksista voi neuvotella tai tehdä käyttäytymissopimuksen. Seuraamme, että sopimuksia noudatetaan.

– Aloitteita tulee viranomaisilta, lasten vanhemmilta ja joskus osapuolilta itseltään. Selvittelemme parin viikon kuluessa kaikkien osapuolten halukkuuden osallistua ja annamme tapaukset kouluttamiemme vapaaehtoisten hoidettaviksi. He ovat eri-ikäisiä ihmisiä eri aloilta.

Voiko rikoksen tekijä päästä sovittelussa liian helpolla?

– Ei sikäli, että rikosoikeudellisesti lievissä asioissa poliisi usein määrää vain sakon, eikä asiaa käydä läpi. Sovittelussa pääsee miettimään, miten kannattaisi seuraavalla kerralla toimia. Vakavammissa asioissa ja kaikissa lähisuhdeväkivaltatapauksissa syyttäjä arvioi sovittelun jälkeen, tarvitaanko vielä oikeuskäsittely.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.