null Lääkäri on paperittomien puolella

Hyvä elämä

Lääkäri on paperittomien puolella

Lääkäri Heli Salmi työskentelee vapaaehtoisena Helsingin paperittomien klinikalla. Raskainta työssä ei ole potilaiden kohtaaminen, vaan ihmisten viha paperittomia kohtaan.

Heli Salmea ärsyttää. Vaikka paperittomien klinikalla työskentelee vapaaehtoisina sairaanhoitajia, kätilöitä, tulkkeja, juristeja ja ties keitä, toimittajat haluavat aina puhua lääkäreiden kanssa. Asia on kuitenkin tärkeä, joten Salmi puhuu.

Helsingin paperittomien klinikka, virallisesti Global Clinic Helsinki, on auki pari tuntia viikossa, ja se pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Vastaanotolle voi tulla kuka vain, eikä potilailta kysytä papereita tai rahaa.

Salmi on lastentautien erikoislääkäri ja työskennellyt vapaaehtoisena Global Clinicillä sen perustamisesta lähtien.

Klinikan tarjoama apu jää kuitenkin usein vähäiseksi.

– Meillä on lähinnä kynä, paperia ja kuumemittari, Salmi kertoo.

Kattavaan tutkimus- ja hoitolaitteistoon ei ole resursseja. Hammaslääkäri voi poistaa potilaalta hampaan, sikiön sydänääniä voidaan kuunnella ja potilaan verenpaine ja -sokeri mitata. Siinäpä se.

 

Kun paperittomien klinikka avattiin neljä vuotta sitten, se herätti hämmennystä. Moni ihmetteli, onko Suomessa muka paperittomia ihmisiä.

Nykyään asia ei liene kenellekään epäselvä. Silti paperittomien mahdollisuus saada lääketieteellistä hoitoa on huono. Hoitoon pääsee kriittisissä tilanteissa, mutta ei muuten. Tämä koskee myös lapsia.

Äiti voi tulla puskasta suoraan synnytykseen, ja sitten huomataan, että hänellä on HIV ja kolmoset tulossa.

– Lähes kaikissa EU-maissa lapsella on oikeus terveydenhuoltoon, mutta Suomessa paperittoman lapsen voi viedä lähinnä päivystykseen. Lapselle ei saada rokotuksia, ja jos epäillään astmaa, lääkäriin on asiaa vasta, kun hengitys vinkuu, Heli Salmi selittää.

Sama pätee raskaana oleviin naisiin. Tilanne ei ole vain inhimillisesti julkea, vaan myös taloudellisesti typerä. Salmi heittää kärjistetyn esimerkin.

– Äiti voi tulla puskasta suoraan synnytykseen, ja sitten huomataan, että hänellä on HIV ja kolmoset tulossa. Hoito voi maksaa vaikka satakertaisesti sen, mitä se olisi maksanut, jos äiti olisi käynyt lääkärissä aiemmin, Salmi kertoo.

 

Mikä Heli Salmea motivoi käyttämään vapaa-aikaansa paperittomien terveydenhuoltoon?

– Kysyisin ennemminkin, miten voisin olla tekemättä tätä. Jos olen saanut lääkärin koulutuksen ja kotikaupungissani on lapsia, jotka eivät pääse lääkäriin, niin onhan jotain tehtävä, Salmi toteaa.

Toisaalta itse vastaanotolla Salmen aikaa ei kulu kovin paljon. Klinikka on auki vain yhden illan viikossa, eikä Salmi ole hommissa läheskään joka viikko.

– Mutta kampanjointi ja vaikuttamistyö vievät aikaa ihan niin paljon kuin sitä antaa, Salmi sanoo.

Vapaaehtoistyö ottaa myös koville.

– Kun olen menossa lääkäriksi, kyllä minua ahdistaa, että mitä voin tehdä, Heli Salmi pohtii.

Potilaskertomuksia rankempaa Salmesta on kuitenkin lukea ihmisten tunteenpurkauksia paperittomia vastaan.

– Sellaisia, että kun hyysätään paperittomia, suomalaiset köyhät eivät saa hoitoa. Ihan kuin se olisi keneltäkään pois, jos joku vapaaehtoisena auttaa toista.

 

P.S.

Asun kaupungissa, jolla oli ensimmäisenä Suomessa rohkeutta tehdä oikea päätös paperittomien hoitamisesta. Hyvä Helsinki!

Ihmettelen jatkuvasti, miten monimutkainen otus ihminen on, ja miten erilaisia tarinoita mahtuu yhteen kaupunkiin.
 

Paperittomien klinikkaa voi tukea taloudellisesti. Uusia vapaaehtoisia kaivataan, etenkin arabian tulkkeja. Lisätietoja osoitteesta www.globalclinic.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Helsinki on edelläkävijä" – Paperittomat saavat jatkossa muun muassa rokotukset ja hoidon kroonisiin sairauksiin

Ajankohtaista

Helsingin paperittomien klinikan edustaja kertoo, että potilaita ohjataan jatkossa enemmän julkisiin palveluihin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.