null ”Lapsikin aistii dramaattisuuden” – Pääsiäiskuvaelma koskettaa vuodesta toiseen

Varhaisnuorisotyöntekijä Pirjo Myllärniemi esittää Laaksolahden kappelin pääsisäiskuvaelmassa Mariaa.

Varhaisnuorisotyöntekijä Pirjo Myllärniemi esittää Laaksolahden kappelin pääsisäiskuvaelmassa Mariaa.

Ajankohtaista

”Lapsikin aistii dramaattisuuden” – Pääsiäiskuvaelma koskettaa vuodesta toiseen

Vaikeinta on kertoa siitä, miten julmia ja pahoja ihmiset voivat olla, sanoo Laaksolahden pääsiäiskuvaelmasta vastaava Pirjo Myllärniemi.

Nuorisotyönohjaaja Pirjo Myllärniemi on vastannut Espoon Laaksolahden kappelin pääsiäiskuvaelmasta jo monen monta vuotta.

– Kun vuosi vaihtuu, alan tehdä esitettä. Heti alkuvuodesta valitaan ajankohta ja muun työn lomassa pitkin alkuvuotta pitää muun muassa sopia kuvaelmassa mukana olevien työvuorot. On myös tarkastettava, että vaatteet ja muut materiaalit ovat kunnossa.

Parinkymmenen minuutin mittaista pääsiäiskuvaelmaa esitetään hiljaisella viikolla viiden päivän aikana ryhmille puolen tunnin välein kello 8.30–13.30. Tarinaa kuljettaa kaksi henkilöä, Pietari ja Maria sekä tänä vuonna myös Martta ja Maria. Myllärniemi on itse mukana Mariana.

– Välillä alkuvuodesta tuntuu, että pitääkö taas aloittaa järjestely – varsinkin kun takana on joulukuvaelma. Mutta mitä lähemmäs hiljainen viikko tulee, sitä valmiimpi on itsekin olemaan taas kerran mukana. Pienelläkin porukalla saa isoa aikaan, kun on hyvä sapluuna.

Katsoja astuu keskelle tapahtumia

Laaksolahden pääsiäiskuvaelmalla on vetovoimaa: pääsiäisajan tapahtumissa käy 600–800 kävijää. Mikä kuvaelmassa vetoaa vuosi toisensa perään?

– Uskon, että se on se tunnelma. Kun on mukana, on oikeasti tunne, että ei vain seuraa jotain sivusta vaan on sen hetken mukana niillä tapahtumapaikoilla. Ja sekä esittäjille että mukanaolijoille on antoisaa, että kuvaelmassa on henkilöitä, joihin voi samastua: Jeesuksen kolmesti kieltänyt Pietari oli epätäydellinen ihminen pelkoineen ja virheineen, ihan kuin kuka tahansa meistä.

Kyllä siinä saa sanansa asettaa, varsinkin kun ryhmässä on hyvin pieniä kuulijoita.

– Pirjo Myllärniemi

Kuvaelman kulissien pystytys ei ole mitään pientä somistusta, sillä tapahtumapaikkojen rakentaminen vaatii kivien ja parrujen kantamista ja vähintäänkin ruuvinvääntimen käyttöä.

– Kuvaelmassa pystyy käyttämään muutakin kuin puheen voimaa: voi haistaa kukat, olla mukana nuotion äärellä, kuulla veden solinan. Meille tekijöille pääsiäiskuvaelma on mahdollisuus kertoa elävällä tavalla pääsiäisen sanomasta. Ja kun näkee, että se koskettaa, se on se juttu, pohtii Pirjo Myllärniemi.

Lapsikin aistii tapahtumien dramaattisuuden

Pääsiäiskuvaelmaa seuraamassa on ryhmiä päiväkoti-ikäisistä ikäihmisiin asti.

– Vaikka tarina on sama, ryhmä otetaan tietenkin aina huomioon. Kaikkein vaikeinta on kertoa Jeesuksen kärsimyksestä ja siitä, miten julmia ja pahoja ihmiset voivat olla. Kyllä siinä saa sanansa asettaa, varsinkin kun ryhmässä on hyvin pieniä kuulijoita.

Moni on ihmetellyt, miten hiljaa lapsiryhmä voi olla – intensiivinen tunnelma hiljentää vilkkaimmatkin vipeltäjät. Pienikin lapsi aistii tapahtumien dramaattisuuden.

– Etenkin poikia kiinnostaa, kun Pietari kohottaa miekkansa. On sopivasti jännitystä ja sitten seuraa ilo ja ihmetys, kun hauta onkin tyhjä: Jeesus on noussut kuolleista. Ylösnousemuksen ilo koskettaa aina, joka vuosi.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Vantaalla järjestetään pääsiäisvaelluksia lapsille, aikuisille ja taiteennälkäisille

Ajankohtaista

Pääsiäisvaelluksia järjestetään pitkin viikonloppua ja ensi viikkoa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.