null Lähetystyötä voi tehdä kymmenen tuhannen kilometrin takaa

Asmo Koskinen vieraili Nyakatossa tammikuun alussa. Aiemmin hän on ollut yhteydessä koulun tietokoneisiin etäyhteydellä. Kuva: Olavi Heino

Asmo Koskinen vieraili Nyakatossa tammikuun alussa. Aiemmin hän on ollut yhteydessä koulun tietokoneisiin etäyhteydellä. Kuva: Olavi Heino

Hyvä elämä

Lähetystyötä voi tehdä kymmenen tuhannen kilometrin takaa

Lähetystyöhön ei tarvitse aina lähteä maapallon toiselle puolelle. Käpyläläisestä olohuoneesta päivitetään tansanialaisen raamattukoulun tietokoneita.

Asmo Koskinen on pappi, lähihoitaja ja kokenut Linux-käyttäjä. Hänellä on varsin poikkeuksellinen vapaaehtoistyö: hän päivittää Tansanian Nyakaton luterilaisen koulutuskeskuksen tietokoneita etänä.

Syksyllä 2014 Nyakaton luterilainen koulutuskeskus sai uuden tietokoneluokan suomalaisin voimin. Projektin kustansi Minna-Maaria ja Juha Sipilän säätiö.

Suomen Lähetysseuran työntekijät pyysivät Koskisen mukaan projektiin.

”Rakensin ensin toimivan etäyhteyden, jonka kautta saatoin hallita kaikkia tietokoneluokan koneita. Sittemmin olen ottanut käyttöön monia ohjelmistoja, jotka helpottavat tietokoneluokan koneiden ylläpitoa”, kertoo Koskinen.

Pingviinissä innostuttaa yhteisöllisyys

Asmo Koskinen on toiminut Linux-pohjaisten käyttöjärjestelmien parissa 2000-luvun alusta asti. Hän oli mukana perustamassa OpenOfficen palkittua käännöstiimiä. 

OpenOffice on ilmainen avoimeen lähdekoodiin perustuva toimisto-ohjelma.

”Itse asiassa innostuin Linuxissa vuosia sitten jakamisen ideasta samoin kuin yhteisöllisestä tekemisestä. Tietokoneohjelmat tehdään yhdessä netissä ja ne ovat vapaasti kaikkien saatavilla”, kertoo Koskinen.

Vuosien varrella Koskinen on vakuuttunut Linuxin laadukkuudesta ja turvallisuudesta. Avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että jokainen koodia osaava voi tarkistaa, mitä ohjelma itse asiassa aikoo tehdä.

”Kaikessa vapaaehtoistyössä juuri tämä yhdessä tekeminen motivoi eniten edelleen. Voin olla omalla osaamisellani tekemässä jotakin tarpeellista ja hyvää”, kuvailee Koskinen.

Samalla hän haluaa olla rakentamassa siltaa yli digitaalisen kuilun, joka erottaa kehittyneet ja kehittyvät maat. Näitä kuiluja on hänen mukaansa lukemattomia.

Tietokoneella teologiksi

Nyakaton luterilaisesta koulutuskeskuksesta valmistuu muun muassa teologeja. Kuva: Pekka Härkönen

Viime kuussa Koskinen lähti itse katsomaan, miltä etäyhteyden toisessa päässä näyttää. Hän matkusti vaimonsa kanssa Luoteis-Tansaniaan Mwanzan kaupunkiin.

Kaupungissa sijaitsevassa Nyakaton luterilaisessa koulutuskeskuksessa opiskellaan teologeiksi, evankelistoiksi ja seurakuntatyöntekijöiksi.

Koulutuskeskuksen opiskelijat tarvitsevat tietokoneita ennen kaikkea tekstikäsittelyyn. Aiemmin opiskelijat kirjoittivat lopputyönsä käsin paperille.

Jotkut saattoivat ostaa puhtaaksikirjoituksen ja tulostuksen, mutta se on kallista. Kaikilla opiskelijoilla ei ole ollut siihen varaa. 

Uuden tietokoneluokan myötä opiskelijat säästävät rahaa ja samalla he oppivat tietokoneen käytön.

Kollega hoitaa opetuksen

Matkallaan Koskinen tapasi myös työparinsa Livinus Misangon. Hän opettaa koulussa tietokoneiden käyttöä ja Koskinen vastaa kaikesta, mikä tapahtuu ”peltien alla”.

”Työnjako toimii hyvin. Misango on opiskellut pelkästään Windows-ympäristöä ja oppimiskynnys Linuxiin on ainakin tässä vaiheessa hieman korkea”, toteaa Koskinen.

Tulevaisuudessa ylläpito voidaan kenties hoitaa Tansaniasta käsin. Koskisen tarkoituksena on opettaa Misangolle perusasioita Linuxista.

Näin etäyhteys on rakennettu

Koskinen on yhteydessä tekstipohjaisella konsoliyhteydellä Nyakaton tietokoneisiin. Nettiyhteys riittää näin etäyhteyteen ja ylläpitoon.

Asmo Koskinen on rakentanut järjestelmän, jossa opettajan kone lähettää hänelle sähköpostin, kun se on päällä ja yhteydessä internettiin. Näin hänen ei tarvitse erikseen pyytää käynnistämään tietokoneita.

Opettajan koneelta päivitykset voi helposti jakaa Apt-Cacher NG -ohjelmalla muille luokan koneille. Koskinen ei tarvitse etäyhteyteen välttämättä edes tietokonetta, vaan päivitykset hoituvat kännykkään asennettavan JuiceSSH-ohjelman avulla.

Nyakaton tietokoneet ovat edullisia Rasberry Pi -koneita, jotka pyörivät suomalaista alkuperää olevalla Linuxilla.

”Tätä nykyä Raspberry Pi-tietokoneet toimivat erittän luotettavasti. Minun täytyy enää harvoin puuttua niiden toimintaan tai korjata mitään erikoisempaa”, toteaa Koskinen.

Hänen mukaansa suurimmat ongelmat liittyvät sähkökatkoksiin, joita Tansaniassa on varsin usein. Rasberry Pi -koneet ovat kuitenkin hyvin immuuneja sähkökatkoille ja eivät korruptoidu satunnaisista katkoista.

Tietokoneilla käytetään tekstinkäsittelyyn OpenOfficeen perustuvaa LibreOfficea. Edeltäjänsä tavoin se on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.