null Lähityöntekijät rauhoittavat katuelämää

Helsingin sosiaaliviraston lähityöntekijät Miia Pikkarainen ja Elias Malin partioivat Puistolan asemalla. Kuva: Jani Laukkanen

Helsingin sosiaaliviraston lähityöntekijät Miia Pikkarainen ja Elias Malin partioivat Puistolan asemalla. Kuva: Jani Laukkanen

Lähityöntekijät rauhoittavat katuelämää

Jalkautuva sosiaalityö ratkoo riitoja ja vahtaa tupakantumppeja

– Turvallisuutta luo nyt sade, Elias Malin toteaa Puistolan aseman tiiliholveissa. Aseman Tapulikaupungin puoli on hänen ja työpari Miia Pikkaraisen partiointialue tänään.

Malin ja Pikkarainen ovat Helsingin sosiaaliviraston lähityöntekijöitä, jotka partioivat viiden kollegansa kanssa häiriöherkkien alueiden kaduilla, ostoskeskuksissa ja leikkipuistoissa.

Pari nuorta nojailee Tapulin Grillin edessä lippis alaviistossa. Malin kertoo heille Savelan uudesta nuorisopuistosta. Rugby-jengiin kaivataan väkeä.

– Onko tuttu peli?

– Ei.

– Ottakaa messiin, hän sanoo ja antaa esitteen.

Alkoholisoituneet miehet lokittavat Maatullinaukiolla kaupasta tupakkaa alaikäisille. Iso kerrostalo on rajun näköinen. Julkisivuremontti on riisunut siltä päällystyksen.

– Vasta on siivottu kaikki, nyt on jo tumppeja ja roskia. Roskaisuus luo turvattomuudentunnetta, Pikkarainen sanoo.

– Siksi mekin sanotaan ihmisille: Hei, sulta tippui jotain.

Tapulikaupungissa kaikki on lähellä: terveysasema jo asemalla, nuorisotalo, kirjasto ja palvelutalo kivenheiton päässä.

Maatullinaukiolla on yleensä aina ihmisiä. Seuraavan aukion jakavat ravintola A-Hana ja seurakuntatalo.

– Ollaan pidetty siellä palaveria, samoin Marttojen luona. Turvallisuus huolettaa vanhoja, kun omat jalat hidastuvat. Seniorit pelkäävät nostaa rahaa automaatilta. He jännittävät kadun yli ehtimistä. Leikkaamattomat pusikot tuntuvat uhkaavilta, työpari selvittää.

– Meille on lupa tulla valittamaan asioista, otamme valitukset vakavasti. Joskus kuuntelemme ihmistä tunninkin; sekin on tärkeää työtä, Pikkarainen sanoo.

Pohjois-Helsingissä lähityöntekijöitä voi kohdata Pukinmäessä, Malmilla, Tapulikaupungissa ja Viikissä. Itä-Helsingissä he partioivat Vartiokylän, Myllypuron ja Mellunkylän alueilla. Etelä-Helsingissä he työskentelevät Kalliossa. Tarvittaessa lähityöntekijät vievät asioita poliisin tai rakennusviraston ratkottaviksi.

Nuoret ovat Kampissa ja netissä

Pian betonilähiö muuttuu vihreydeksi, jonka kosteus saa vihannoimaan. Ison kentän laidalla aitaus ympäröi muumi-henkistä sinistä päiväkotia.

– Ollaan usein ihmetelty, että auringon paisteellakaan nuoria ei tule nurtsille. Sen sijaan he ovat päiväkotien pihoilla, Malin puhelee. Leikkipaikoissa tehdään paljon ilkivaltaa.

Usein nuoria ei näy oikein missään.

– Nurmi on vielä vihreämpää ja mimmit kauniimpia muualla. Suomen suurin nuorisotalo on Kamppi. Toki aina on myös paikkauskollisia, lähityöntekijä tietää.

Lisäksi on tullut uusi, laajeneva ryhmä, joka ei pistä nenäänsä ulos lainkaan. Lähityöntekijät ovat huolissaan heidän sosiaalisten taitojensa puolesta. Syrjäytyvätkö he?

– He ovat himassa pelaamassa Runea ja WoWia, yhteisöllisiä roolipelejä. Paljon kyllä aikuisetkin pelaavat, siellä ne ovat netissä kaikki. Se on karu totuus.

Sitten Malin arvelee, että pakko fantasiapeleissä on jotain olla, kun jengi on niihin niin koukussa.

– Positiivista on, että nuorison tekemät rikokset ja päihteiden käyttö ovat vähentyneet – onko se sitten Runen ansiota. Mutta väkivalta on raaistunut.

Puistolassa aletaan syksyllä viritellä koko kylä kasvattaa -tapahtumaa nuorisotalon ja koulujen vanhempainiltojen kautta. 

– Olisi upeaa, jos ihmiset vähän tsekkailisivat ympärilleen. Nuorten kanssa voi mennä juttelemaan, Miia Pikkarainen sanoo.

Lähityöntekijän muistiinpanoja kesäkuun ensimmäiseltä viikolta

Tiistaina kello 12 rauhoittelimme Tallinnanaukiolla kahta riitelevää miestä ja herätimme lompakko kädessään nukkuneen miehen.

Tiistaina kello 17 Ala-Malmilla 70-vuotias alkoholisoitunut, asunnoton mies tuli puhumaan elämästään. Kerroimme uudesta asunnottomien palvelukeskuksesta, lupasimme saattaa sinne, jos ei yksin pääse.

Torstaina kello 14 talotoimikunnan puheenjohtaja soitti Malmilta: alkoholisoituneet asukkaat ja maahanmuuttajalapset ottavat yhteen, huumeiden käyttöä epäillään ja kerhohuone on taas hajotettu. Menemme käymään paikalla.

Lauantaina kello 16 Pihlajamäki Goes Blues -tapahtumassa päihtynyt mies kavereineen vänkää sisäänpääsyä niin, että järjestysmies alkaa hermostua. Kuuntelemme sisäänpyrkijöitä, minkä jälkeen he lähtevät hyvillä mielin muualle.

Lauantaina kello 17 12-vuotias poika sylkäisee toista poikaa, mistä seuraa tappelu. Erotamme pojat toisistaan.

Lauantaina kello 17.30 nuori pariskunta kertoo epäilevänsä, että heidän lähellään välitetään huumeita. Hieno auto käy säännöllisesti saman tien päässä. Pari rupeaa laittamaan ylös kellonaikoja ja ilmoittaa havainnoistaan meille.

Lähityöntekijät ottavat ilmoituksia vastaan puhelimitse (09) 31024319 ja sähköpostitse lahityo@hel.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.