Lahjoja kerätään tuntemattomille
Kuusen alla. Mervi ja Tapani Koski osallistuvat Rakenna joulupuukeräykseen Roihuvuoressa. Heillä on kaksi viikkoa aikaa toteuttaa kirjekuoreen piilotettu lapsen joululahjatoive. – Hyvä kun auttaminen tehdään helpoksi, Tapani Koski kiittelee.

Kuusen alla. Mervi ja Tapani Koski osallistuvat Rakenna joulupuukeräykseen Roihuvuoressa. Heillä on kaksi viikkoa aikaa toteuttaa kirjekuoreen piilotettu lapsen joululahjatoive. – Hyvä kun auttaminen tehdään helpoksi, Tapani Koski kiittelee.

Lahjoja kerätään tuntemattomille

Pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisessä Rakenna joulupuu -kampanjassa täytetään vähävaraisten ja yksinäisten joululahjatoiveita.

Teksti Tuija Pyhäranta
Kuva Sirpa Päivinen

Kuusen ympärillä kuhisee. Ensimmäisen adventin Hoosianna-messu on juuri päättynyt Roihuvuoren kirkossa ja messukävijät ovat kerääntyneet kirkon aulaan.

Aulaan tuodun kuusen oksilla roikkuu kirjekuoria. Kati Schenk nappaa yhden yhdessä veljensä Mikko Schenkin ja äitinsä Sirkku Kyyrösen kanssa.

Kuorten sisään on piilotettu roihuvuorelaisten lasten joululahjatoiveita. Niitä on kerätty syksyn mittaan seurakunnan diakoniatyön ja kaupungin sosiaalitoimen asiakkailta. Nyt toiveet jaetaan vapaaehtoisille seurakuntalaisille, joilla on kaksi viikkoa aikaa hankkia toiveiden mukainen lahja. Seurakuntalaiset tuovat lahjat kirkolle, josta ne toimitetaan perheille.

– Jos jollain lapsella on toive, jonka toteuttamisessa voi auttaa, niin se on hyvin jouluinen teko, Kati Schenk sanoo.

Veli nyökkää ja äiti nostaa peukun pystyyn hyväksyvästi. Perhe aikoo hankkia lahjan yhdessä.

Rakenna joulupuu -keräys on pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien yhteinen joulukampanja. Siihen osallistuvat kaikki Helsingin, Espoon ja Vantaan suomenkieliset seurakunnat. Useimmissa seurakunnissa keräys käynnistyi ensimmäisen adventtina 30.11.

– Keräyksen tavoitteena on tuoda iloa seurakunnan valitsemalle kohderyhmälle, tapahtumakoordinaattori Kristiina Vähäkangas Helsingin seurakuntayhtymästä kertoo.

Monissa seurakunnissa kuten Roihuvuoressa lahjoja hankitaan lapsille, mutta esimerkiksi Töölössä muistetaan nuoria aikuisia ja Pitäjänmäessä lasten lisäksi yksineläviä.

Roihuvuoren seurakunnan diakoni Hannele Juvonen kertoo, että tänä vuonna lapset ovat toivoneet muun muassa legoja, pehmoleluja ja kirjoja. Joku haluaa kauko-ohjattavan auton, ja useammalla on toiveissa leffalippupaketti.

– Monessa perheessä voi olla niin tiukkaa, että hyvä jos saadaan jouluruuat hankittua. Keräyksen kautta lapsi saa edes yhden lahjan, Juvonen sanoo.

Roihuvuoren seurakuntalaiset täyttävät tänä vuonna 62 lahjatoivetta. Kristiina Vähäkangas arvioi, että yhteensä Helsingissä jaetaan keräyksen kautta noin tuhat lahjaa.

Lahjojen antaminen saattaa olla yhtä mukavaa kuin niiden saaminen. Sanna Kääriäinen luki keräyksestä lehdestä ja tuli adventtikirkkoon varta vasten päästäkseen osallistumaan.

– Tämä on hyvä tapa laskeutua jouluun, Kääriäinen sanoo.

– Meillä on niin pieni perhe ja suku, ettei muita lahjoja tule paljon hankittua. Nyt ei tarvitse mennä turhaan kaupoille.

Timo Kandelin on samoilla linjoilla. Kandelinin omat lapset ovat jo aikuisia, eivätkä enää kaipaa lahjoja. Hän kuuli keräyksestä äskettäin päättyneessä messussa ja innostui osallistumaan spontaanisti.

– Hirmu hyvä idea, hän kehuu.

Myös järjestäjät ovat huomanneet, että keräys tuottaa iloa yhtälailla lahjan saajille kuin antajillekin.

– Kummallekin on tilausta. Ihmiset lahjoittavat mielellään, jos on olemassa sopiva kanava, Kristiina Vähäkangas sanoo.

Useimmissa seurakunnissa lahjan arvoksi on sovittu 30–50 euroa. Roihuvuoressa yläraja on 40 euroa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni pystyisi osallistumaan.

– Myös moni pienempituloinen haluaa olla luomassa hyvää mieltä lapsiperheeseen. Tässä on molemminpuolinen ilo, Hannele Juvonen kertoo.

Toiveet hupenevat kuusen oksilta nopeasti. Kun Mervi ja Tapani Koski valitsevat omansa vain vartti messun päättymisen jälkeen, jäljelle on enää kourallinen kirjeitä.

– Tämä on hieno juttu seurakunnalta. Hyvä kun auttaminen tehdään helpoksi, Tapani Koski kiittelee.

Salaperäinen kuori pysyy vielä suljettuna. Se avataan yhdessä vasta kotona.

– Mielenkiintoista nähdä, minkälainen toive kuoressa on, Koski hymyilee.

Jaa tämä artikkeli: