null Laiva on lastattu pakolaisilla

Laiva on lastattu pakolaisilla

”Meillä on siis viisi- tai kuusituhatta matkustajaa, niistä viisisataa tai tuhat tarvitsee hoitoa. Sitten meillä on täällä vuohia, lampaita, terroristeja, aseita, lauma toimittajia ja kameramiehiä. Niin, ja lisäksi yksi Englannin entinen pääministeri…”

Mauno Saaren ja Juha Nummisen teos Musta höyhen on melkoinen jättipotti. Se on rikosromaani, ajankohtainen poliittinen trilleri, meriseikkailu ja humanitaarinen tarina – ja vielä vetävästi ja viihdyttävästi kirjoitettu teos.

Juoni tiivistyy m/s Nordlandian ympärille. Tuttu Tallinnan-laiva on romaanissa lastattu pakolaisilla ja maailman kipupisteillä. Laivalle pelastetaan niin somalialaisia, palestiinalaisia kuin syyrialaisiakin pakolaisia. Ilmastoituihin hytteihin ja kansipaikoille olisi mahtunut 1 800 etuoikeutettua, jotka EU:n ja YK:n voimin kuljetetaan sotien helvetistä Pohjolan paratiisiin. Mutta sekavissa oloissa laivaan ryntää tuhansia muitakin henkensä kaupalla.

Samaan aikaan Helsingissä kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat elävät kivuliaasti rinnakkain. Rinnakkainelo toteutuu tai jää toteutumatta esimerkiksi Vuosaaren yöbussissa, jossa suomalaiset palaavat baarista ja ratissa on somalikuski. Maahanmuuttokriittisyys voimistuu ja käy väkivaltaiseksi: useita ulkomaalaisia murhataan.

Numminen ja Saari pyörittävät tarinassa varsin mielenkiintoista henkilögalleriaa. Laivan kapteeni, intendentti ja lääkäri ovat meriosuuksien päähenkilöt. Somalisisarukset Maryam ja Aleel pakenevat sodan repimästä maastaan laivalla Suomeen, jossa jo asuvat heidän sisaruksensa.

Helsingissä keskeisiä hahmoja ovat iltapäivälehden rikostoimittaja Mika Rastas ja mystinen ”natsifilosofi” Torsti Blom, joka tarjoaa Rastaalle elämäkerturin hommaa. Juonenpätkät solmiutuvat yhteen entisen moottoripyöräjengiläisen, nykyisen portsarin Jari Makkosen hahmossa: vastoin kaikkea todennäköisyyttä hänen vaimonsa on somali.

Kirja on nautittavan runsas ja täynnä toimintaa. Moni muukin henkilö kuin Makkonen on yllättävä ja monivivahteinen. Esimerkiksi myrskyn silmään joutuva sisäministeri Hellevi Muukkonen, joka muistuttaa erehdyttävästi Päivi Räsästä , antaa mietittävää. Hän on vakaumuksellinen kristitty eikä lainkaan tyhmä tai sydämetön. Ministeri joutuu henkien taistoon hallintovaliokunnan puheenjohtajan kanssa pakolaisten vastaanotosta.

Romaanin vahvuus kääntyy paikoitellen heikkoudeksi: sivutarinoita, juonenkäänteitä ja kiinnostavia henkilöitä on välillä liikaa. Lukija joutuu ähkyn partaalle.

Suuri teema, äärioikeiston nousu Euroopassa, säilyy silti kirkkaana. ”Orjalaiva” Nordlandia yhdistää fasistiset ja rasistiset ryhmät dramaattisin seurauksin.

Eira Serkkola
Mauno Saari ja Juha Numminen: Musta höyhen. WSOY 2012.
551 s., 32,95 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.