null Laivaretki tutustutti seurakuntaan

Risteilyllä kotivesillä. Lapsille oli järjestetty vesibussiin omaa puuhaa. Kuvassa ovat laajasalolaiset Kirsi (vas.), Sara, Kalle ja Siiri Silver.

Risteilyllä kotivesillä. Lapsille oli järjestetty vesibussiin omaa puuhaa. Kuvassa ovat laajasalolaiset Kirsi (vas.), Sara, Kalle ja Siiri Silver.

Laivaretki tutustutti seurakuntaan

Roihuvuoren kesäristeilijöiden mielestä kirkkoon kuuluminen lisää yhteisöllisyyttä.

Tammisaloon muuttanut Minna Kaltia ihaili sunnuntaina uuden kotiseurakuntansa maisemia laivalta. Roihuvuoren seurakunnan kesäristeilylle oli kutsuttu vuoden aikana seurakuntaan muuttaneita sekä uusien kerholaisten perheitä. Ilmainen laiva-ajelu kiinnosti niin paljon, että parisataa kansipaikkaa varattiin nopeasti täyteen.

Työntekijät ja vastuuhenkilöt halusivat kertoa seurakunnan toiminnasta ja tutustuttaa ihmisiä toisiinsa. Roihuvuoren seurakuntaa oli luontevaa tarkkailla mereltä päin, koska siihen kuuluvat Santahamina, Laajasalo, Tammisalo, Vartiosaari ja Villinki ovat saaria. Roihuvuori ja Marjaniemi puolestaan sijaitsevat rannalla.

Minna Kaltia ja seuraksi lähtenyt miesystävä Harry Backman kehuivat Tammisaloa rauhalliseksi ja idylliseksi paikaksi. Kaltia tuntee maisemat, sillä hän asui jo lapsuudessaan Roihuvuoressa.

Laajasalossa melkein koko ikänsä elänyt Lilli Leimi tiesi kertoa, että moni muukin näillä alueilla varttunut palaa aikuisiällä takaisin.

– Laajasalo on ihana, ei täältä mihinkään lähtisi. Täällä on kylämeininkiä ja yhteisiä tuttuja, kehui Leimi.

Hän oli retkellä kolmen lapsensa ja aviomiehensä Sakarin kanssa. Kutsun he saivat tyttären iltapäiväkerhon kautta.

Myös Laajasalossa pitkään asuneet Kirsi ja Kalle Silver tulivat risteilylle tyttäriensä kanssa. Molempia perheitä on ilahduttanut, että Roihuvuoren seurakunta järjestää lapsille niin monipuolisesti ohjelmaa.

Kirkkoon kuuluminen tuntuu tärkeältä.

– Kirkko liittää ihmisiä yhteen, vaikkemme itse niin aktiivisesti osallistuisikaan, Kalle Silver sanoi.

Harry Backman arveli, että yhteisöllisyys on monelle syy kuulua kirkkoon. Minna Kaltian mukaan kirkko voi tuntua turvalliselta ja tutulta jutulta asuinpaikkaa vaihtaessa.

Kirkkoherra Timo Pekka Kaskisen mielestä muuttajia kannattaa lähestyä aktiivisesti.

– Muuton yhteydessä suhde kirkkoon ohenee ja saattaa katketa kokonaan. Näin voi tapahtua, vaikka muutto tapahtuisi Helsingin seurakuntayhtymän sisällä. Paikallisseurakunnan on hyvä ottaa koppi uusista ihmisistä, hän totesi.

Seurakuntaan muuttaa tulevaisuudessa lisää väkeä, kun Kruununvuoreen rakennetaan uusi asuinalue.

Kaskinen huomasi edellisessä työpaikassaan Lohjalla, etteivät uusien ihmisten tervetulotilaisuudet vetäneet väkeä. Sen sijaan toimipisteestä toiseen järjestetty bussiretki houkutteli heti mukaan sata henkeä.

Kaskinen on haaveillut vastaavanlaisen tapahtuman järjestämisestä Roihuvuoressa. Merellisissä maisemissa vesibussiretki tuntui järkevämmältä ajatukselta kuin bussiajelu. Ideaa ei voitu kuitenkaan aiemmin toteuttaa kustannus- ja aikataulusyistä.

Keväällä Roihuvuoren aluetoimikuntaan valittiin perheyhtiö Sunlinesissa ikänsä työskennellyt kapteeni Esa Vainio . Tietämättä mitään Kaskisen unelmasta hän ehdotti, että heidän laivayhtiönsä voisi heittää ilmaiskeikan, johon kutsuttaisiin seurakuntalaisia.

– Mietin, miten voisin omalta osaltani lisätä seurakuntayhteyttä. Tiedän kokemuksesta, kuinka iso kynnys kirkkoon astumisessa on, kertoi hengellisistä asioista muutama vuosi sitten kiinnostunut Vainio.

61-vuotias Vainio ajaa yhä osa-aikaisena laivaa. Tällä kerralla hän halusi olla tavoitettavissa matkustamon puolella, ja ohjaimissa istui hänen poikansa, toimitusjohtaja Janne Vainio .

Esa Vainio on asunut Tammisalossa viisitoista vuotta ja viihtyy siellä hyvin. Ensimmäisen kerran hän muistaa nähneensä alueen rantoja jo nuorena poikana 1950-luvulla, kun hänen isänsä aloitti vesiliikennöinnin taksimoottorilla.

Jaa tämä artikkeli: