null Lapset otetaan paremmin huomioon

Lasten tarpeet huomioon. Helsingin Mikaelin seurakunnan lapsityönohjaajan Noora Hynysen mukaan lasten kuuleminen voidaan toteuttaa monella eri tavoin. Lapset voivat esimerkiksi piirtää toiveistaan kuvan ja heidän ajatuksiaan voidaan kirjata muistiin.

Lasten tarpeet huomioon. Helsingin Mikaelin seurakunnan lapsityönohjaajan Noora Hynysen mukaan lasten kuuleminen voidaan toteuttaa monella eri tavoin. Lapset voivat esimerkiksi piirtää toiveistaan kuvan ja heidän ajatuksiaan voidaan kirjata muistiin.

Lapset otetaan paremmin huomioon

Tämän vuoden alusta seurakuntia velvoitettiin kiinnittämään päätöksenteossaan huomiota lapsiin ja nuoriin.

Teksti Laura Koskelainen
Kuva Esko Jämsä

Seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen tulee vuoden alusta alkaen ottaa huomioon päätösten vaikutukset lapsiin ja nuoriin jo asioita valmisteltaessa. Taustalla on kirkolliskokouksen toukokuussa 2014 hyväksymä kirkkojärjestyksen muutos.

Kyseessä ei ole suositus vaan seurakuntien toimintatapoihin kohdistunut velvoite. Sitä varten seurakuntiin nimetään vähintään kaksi lapsiasiainhenkilöä. Toinen heistä on luottamushenkilö ja toinen seurakunnan työntekijä.

Jatkossa kirkkoherra tai muu päätöksiä valmisteleva arvioi, onko päätöksellä vaikutusta lapsiin ja nuoriin. Jos on, päätösehdotus käydään läpi lapsiasiainhenkilöiden kanssa. Päätösehdotusten arvioinnin lisäksi he seuraavat seurakunnan toimintaa muutenkin ja arvioivat sen vaikutusta lapsiin. Helsingin seurakunnat nimittivät lapsiasiainhenkilöt alkuvuodesta, kun uudet seurakuntaneuvostot järjestäytyivät.

Lapsiasiainhenkilöiden mielipiteillä on kysyntää tulevaisuudessa, kun seurakunnat joutuvat vaikeiden päätösten eteen. He pohtivat vaikutusta lapsiin ja nuoriin esimerkiksi resurssien käyttämisessä, virkojen täyttämättä jättämisessä, henkilöstön irtisanomisissa sekä seurakunnan tilojen remonteissa tai myynnissä. Aikaisemmin vastalauseet ovat nousseet vasta seurakuntaneuvoston tai yhteisen kirkkovaltuuston päätöksen jälkeen.

Kirkkojärjestyksen muutos oli vireillä kirkolliskokouksessa lähes viiden vuoden ajan. Sillä aikaa eräät helsinkiläiset seurakunnat ehtivät valmistautua uuteen.

– Meillä oli jo viime marraskuussa ensimmäinen lasten seurakuntaneuvosto, joka kokoontui lapsiin liittyvässä tapahtumassa, kertoo Lauttasaaren seurakunnan lapsi- ja perhetyön tiimivastaava Eija Härkänen.

Lauttasaaren seurakuntaan on nimetty Härkäsen lisäksi toinen lapsiasiainhenkilö, joka on seurakuntaneuvoston jäsen. He odottavat, mitä muuta uutta kirkkojärjestyksen muutos tuo seurakunnan toimintaan. Heistä on hyvä, että lasten ja nuorten mielipidettä kysytään jo päätösten valmisteluvaiheessa, jolloin niihin voi paremmin vaikuttaa.

Malmin seurakunnassa koottiin lapsiasiatyöryhmä vuonna 2011, ja se toimi viime vuoden loppuun asti. Ryhmässä oli neljä työntekijää ja yksi seurakuntaneuvoston jäsen.

Ryhmän ehdotuksesta seurakuntalaisilta kysyttiin, mitä mieltä lapset ja heidän perheensä ovat jumalanpalvelustiloista. Esimeriksi Pihlajamäen kirkolla käyneet toivoivat enemmän leluja lasten viihdykkeeksi. Toiset toivoivat enemmän ruokatarjoilua jumalanpalveluksen jälkeen tai vähintään kirkkokahveja. Yhteenveto kyselystä ei ole vielä valmistunut.

Mikaelin seurakunnan lapsityönohjaajan Noora Hynysen mielestä on tärkeää, että päätösten vaikutukset otetaan paremmin huomioon. Hän huomauttaa, että lapsilla ja nuorilla ei ole seurakuntaneuvostossa tai yhteisessä kirkkovaltuustossa omaa edustajaa, joten heidän ääntään tulee kuulla muulla tavoin.

Keinoja lasten ja nuorten mielipiteiden kuulemiseen on useita: seurakunnassa voidaan järjestää tilaisuus, jossa mielipiteitä selvitetään. Lapset voivat piirtää aiheesta kuvan ja heidän ajatuksiaan voidaan kirjata ylös. Aikuiset voivat vastata kyselylomakkeeseen.

Kirkolliset järjestöt, kuten Poikien ja tyttöjen keskus ry., ovat aloittaneet työntekijöiden ja luottamushenkilöiden koulutukset, joissa perehdytään lapsivaikutuksen arviointiin ja lasten osallisuuden lisäämiseen. Seurakunnilla ja seurakuntayhtymillä on myös omaa koulutusta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pienten paikassa Tikkurilassa perheet tutustuvat toisiinsa

Ajankohtaista

Perheiden olotilassa voi leikkiä, syödä eväitä ja juoda kahvit.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.