null Lapset suojattava raaoilta otsikoilta

Lapset suojattava raaoilta otsikoilta

Eräänä aamuna pieni poika ei suostunut lähtemään kouluun. Vastaan harominen oli niin voimallista, että pojan äiti lopulta luovutti. Poika jäi kotiin. Äiti myös.

Päivän aikana äiti sitten yritti udella pojaltaan, miksei tämä halua kouluun. Mikä koulussa pelottaa? Monien kyselyjen jälkeen poika lopulta vastasi. Koulukiusaamisesta ei ollut kysymys, tällä kertaa. Poika sanoi äidilleen: ”En mene kouluun, kun sillä aikaa isä ostaa pyssyn ja ampuu sinut.” Juuri niihin aikoihin poika oli oppinut lukemaan. Juuri niihin aikoihin lehdet olivat otsikoineet eräästä perhesurmasta valokuvien kera.

Äskettäinen Eerika-tytön surma on järkyttänyt kaikkia. Useita perhesurmia on tapahtunut maassamme vuoden sisällä. Lehdissä olemme nähneet suuria otsikoita: ”Isä surmasi lapsensa”, ”Poika ampui isänsä”. Kaupoissa lehtitelineet ovat juuri pienten lasten silmien tasalla. Lasten, jotka ovat juuri oppineet lukemaan. Miten nämä lapset mielessään kokevat nuo otsikot, mitä pelkoja ne heissä herättävät?

Vastuunsa tuntevat lehdet ovat julkaisseet nämä uutiset pienin otsikoin, uutisena uutisten joukossa. Kuten asialliseen tiedottamiseen kuuluukin. Mitä olikaan Suomen Sanomalehtimiesliiton mottoina aikoinaan: ”Vastuusi perustuu lakiin ja hyvään lehtimiestapaan”, ”Kunnioita yksilön mainetta, loukkaamattomuutta ja ihmisarvoa”, ”Suojaa omaisia”, ”Muista, että syyte ei ole tuomio, etkä sinä ole tuomari”, ”Muista nimisuojan velvoitukset”.

Nämä otteet ovat äitini vanhasta Lehtimiesten huoneentaulusta. Mielestäni erittäin päteviä ohjeita nykypäivänäkin. Samojen sääntöjen pitäisi koskea myös nettikirjoittelua. Näin ei valitettavasti enää ole.

Omat vanhempani, äitini ja nyt jo edesmennyt isäni, elivät sota-ajan. Sinä aikana aikuiset tekivät kaikkensa suojatakseen lapset sodan kauhuilta. Ei niistä asioista puhuttu lasten kuullen. Että lapset, sota-aikanakin, voisivat elää mahdollisimman huoletonta lapsen elämää.

Onko nykypäivänä enää mitään mahdollisuutta saada lapsia suojaan median hirmuotsikoilta? Kenen on vastuu?

Enna Sipilä

Äiti ja ”Varamami”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.